Springen naar inhoud

- - - - -

Magnetisme veroorzaakt door warmtepulsen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 februari 2012 - 10:34

Een ultrakorte warmtepuls van een twintig miljoenste van een miljoenste seconde kan een bit in een magnetisch geheugen omzetten. En dat is een volkomen onverwachte ontdekking.

‘Absolute nonsens. Dat dachten we toen we dit ontdekten. Dit gaat echt in tegen alle oude ideeën over magnetisme.'

Van pool veranderen
De atomen in een magnetisch materiaal zijn zelf allemaal kleine minimagneetjes - spins genaamd. Die kunnen met hun noordpool allemaal dezelfde kant op wijzen (dan heb je een gewone magneet), of om en om staan (dan heb je een anti-ferromagneet).

Met warmte kan het ook
Vorig jaar ontdekte de onderzoeker iets onverwachts. Met heel korte laserpulsen - 0,05 van een miljoenste van een miljoenste seconde - kon hij van een anti-ferromagneet gemaakt van ijzer en gadolinium héél kort een gewone magneet maken. ‘We gebruikten daarbij toen een klein beetje magneetveld en we waren benieuwd met hoe weinig magneetveld we dat effect nog zouden kunnen bereiken. Tot onze grote verrassing was het helemaal niet nodig. De warmte van de laserpuls is genoeg. Opmerkelijk, want warmte heeft natuurlijk zelf geen richting.'


Geplaatste afbeelding
Op de achtergrond het ferromagnetische materiaal met daarin de spins. De rode stroompjes stellen de ultrakorte warmtepulsen voor. De inzetjes - gemaakt met een röntgenmicroscoop - laten de veranderingen in het materiaal zien, veroorzaakt door de warmtepulsen.Lees meer:
Sciencemag

Bron:
Radboud Universiteit Nijmegen


Wetenschappelijke publicatie:
T.A. Ostler, et al.: Ultrafast heating as a sufficient stimulus for magnetization reversal in a ferrimagnet
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures