Oudste grottekeningen mogelijk van neanderthaler

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 10.179

Oudste grottekeningen mogelijk van neanderthaler

Oudste grottekeningen mogelijk van Neanderthaler


Paleontologen hebben in een grot in de buurt van de Spaanse stad Malaga mogelijk de oudste grottekeningen tot nu toe ontdekt. Dit melden diverse Spaanse kranten en de website van New Scientist. De uitzonderlijke ouderdom suggereert dat de tekeningen mogelijk het werk zijn van Neanderthalers. Een bijzondere ontdekking: tot op heden dachten wetenschappers dat Neanderthalers niet in staat om abstracte beeldende kunst te maken.


In de buurt van de roodachtige tekeningen die zeehonden voorstellen, troffen de onderzoekers resten van houtskool aan. Dit is vermoedelijk gebruikt om de tekeningen te maken. Uit analyse van deze resten met de beproefde methode van koolstofdatering bleek voor de houtskoolresten een ouderdom van tussen de 43.500 en 42.300 jaar.


Wanneer het rode pigment waarmee de tekeningen zelf gemaakt zijn even oud blijkt, zijn de tekeningen aanzienlijk ouder dan de prachtige wandschilderingen in de grotten bij het Zuid-Franse Vallon-Pont d’Arc, die volgens recente datering zo’n 30.000 jaar oud zijn en op dit moment nog als oudste ter wereld gelden. Dat zou de Spaanse ontdekking zonder meer spectaculair maken.


Lees verder: http://www.kennislink.nl/publicaties/oudst...n-neanderthaler


Bron: Kennislink
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.361

Re: Oudste grottekeningen mogelijk van neanderthaler

Rotsschilderingen in het Zuid-Spaanse Málaga zijn mogelijk de oudste grotschilderingen ooit ontdekt – en de eerste die door Neanderthalers zijn gemaakt.


De schilderingen.

De beelden lijken in eerste opzicht op de DNA helix, maar zijn in feite een afbeelding van de zeerobben die de Neanderthalers in dit gebied aten, aldus José Luis Sanchidrián van de Universiteit van Córdoba in Spanje. Volgens hem hebben ze geen parallel in kunst uit de Oude Steentijd. Houtskool die aan werd getroffen naast zes van de schilderingen – aangetroffen in de Spaanse Nerja grotten – blijken volgens koolstofdatering rond de 43 000 jaar oud te zijn.


Dit maakt deze schilderingen aanmerkelijk ouder dan de 30 000 jaar oude Chauvet cave paintings in Zuid-West Frankrijk, waarvan werd gedacht dat het het oudste voorbeeld van paleolithische grotkunst was.


Lees verder hier


Bron: http://www.newscientist.com/article/dn2145...d-in-spain.html en http://www.cuevadenerja.es/
Contra principia negantem disputari non potest.

Berichten: 150

Re: Oudste grottekeningen mogelijk van neanderthaler

De houtskool die naast de grotschilderingen aangetroffen werd, bleek 43.000 jaar oud. Ik vraag me af, is het niet veel meer voor de hand liggend om te veronderstellen dat die oude houtskool veel later is gebruikt, dat de houtskool wel oud is maar de schilderingen niet?
The difficulty lies not in new ideas, but in escaping from the old ones (Keynes)

Reageer