Springen naar inhoud

Vergelijking airway collapse


 • Log in om te kunnen reageren

#1

PhilipVoets

  PhilipVoets


 • >25 berichten
 • 61 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 februari 2012 - 13:47

Iemand ooit gehoord van de volgende vergelijking om te beschrijven op welke afstand (L) van de alveoli het collaps-punt van de luchtwegen ligt bij geforceerde uitademing? Was wel handig om na te denken over welke invloed ziektes als COPD / emfyseem / etc. hebben op airway collapse, het kerktorenfenomeen en wat het effect van pursed lip breathing is:

L = (k x T)/(r x F)

Met: L = Afstand, gerekend van alveolus, waar collapspunt zit / k = Constante (o.a. afhankelijk van 'luchtviscositeit' en luchtwegdiameter) / T = Alveolaire wandspanning / r = Straal van alveolus (hoe kleiner, hoe dichterbij het collapspunt komt te liggen) / F = luchtstroom

De gedachte hierachter is dat het collapspunt daar ligt, waar de luchtwegdruk gelijk is aan de (bij geforceerde uitademing positieve) interpleurale druk. Drukverval treedt vanaf de alveoli over de luchtwegen op door weerstand aan de luchtstroom.

Veranderd door PhilipVoets, 15 februari 2012 - 13:56


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

PhilipVoets

  PhilipVoets


 • >25 berichten
 • 61 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 februari 2012 - 20:48

De afleiding is niet meer dan een combinatie van Poiseuille, 'Ohm' en Laplace, gecombineerd met wat fysiologie. Bij geforceerde uitademing wordt de interpleurale druk positief (Pp). Op de luchtwegen wordt dus de druk Pp uitgeoefend. In de alveoli heerst een druk (Pa) die gelijk is aan de som van Pp en de recoil van de opgeblazen alveoli (Pr), dus:

Pa = Pp + Pr

Volgens Laplace:

Pa = Pp + 2T/r

Vanwege weerstand is sprake van drukverval over de luchtwegen volgens Ohm (drukverval = flow x weerstand) en wanneer de druk in de luchtwegen gelijk is aan de druk erbuiten treedt airway collapse op, dus:

Pa = Pp + 2T/r = Pp + F x R

Dus:

2T/r = F x R

Volgens Poiseuille is bovendien de weerstand rechtevenredig met de lengte waarover de flow heeft plaatsgevonden, dus:

2T/r = constante x F x L

Geeft:

L = (k x T)/(F x r)

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures