Springen naar inhoud

- - - - -

Alcohol is medicijn voor de fruitvlieg


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Mako

    Mako


  • >1k berichten
  • 1146 berichten
  • VIP

Geplaatst op 18 februari 2012 - 14:45

Alcohol is medicijn voor de fruitvlieg

Geplaatste afbeelding

Fruitvliegen drinken alcohol om het vege lijf te redden: ze doden er een gevaarlijke parasiet mee, zo blijkt.

Larven van fruitvliegen nuttigen vaak alcohol: ze halen het uit rottend fruit. Soms zit daar wel vijf tot vijftien procent alcohol in. En de larven nuttigen dat voortdurend. “Wij zouden niet in staat zijn om zo te leven, maar fruitvliegen zijn heel goed in staat om alcohol te ontgiftigen,” vertelt onderzoeker Todd Schlenke van de Emory University in een persbericht.

Medicijn
Nu lijkt alcohol gewoon een bijproduct van het eten van de larven. Maar zouden ze er nog op een andere manier baat bij hebben om alcohol te nuttigen? Schlenke bedacht dat de fruitvliegen van de soort Drosophila melanogaster de alcohol misschien wel zouden gebruiken als afweermechanisme tegen één van hun grootste vijanden: parasitaire wespen. Deze wespen leggen hun eitjes in de larven en voorzien deze direct van een gif zodat het immuunsysteem van de fruitvlieg ze niet of nauwelijks opmerkt. De wesp eet de larf van binnen op en wanneer de larf sterft, komt de wesp naar buiten zetten.

Experiment
Om te zien of alcohol een verschil kon maken, vulde Schlenke een petrischaaltje met lekkers voor fruitvliegen. Het eten aan de ene kant werd voorzien van zes procent alcohol. Het voedsel aan de andere kant was alcoholvrij. De onderzoekers zetten fruitvliegen in het schaaltje en keken toe. Na 24 uur bevond tachtig procent van de fruitvliegen met aan boord een parasitaire wesp zich aan de zijde waar de alcohol in het eten zat. Slechts dertig procent van de larven zonder parasiet aan boord bevonden zich ook aan de zijde met alcohol. “De geïnfecteerde fruitvliegen lijken echt met opzet alcohol te consumeren,” vertelt Schlenke.

...Lees hier het volledige artikel
Bron
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures