Springen naar inhoud

- - - - -

Lucht in europa schoner door milieubeleid Ún door recessie


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 19 februari 2012 - 12:02

Geplaatste afbeelding
De gemiddelde concentraties stikstofdioxide boven Europa in de periode 2005-2009.

In de periode 2004 tot en met 2010 is de concentratie stikstofdioxide (NO2) in de lucht boven Europa flink afgenomen, tot vijftig procent toe. In Nederland is de concentratie tot een kwart lager. Deze daling is voor ongeveer de helft het gevolg van milieubeleid, de andere helft van de daling komt door de economische recessie van 2009.

Op basis van satellietmetingen van het Nederlandse ozon meetinstrument (OMI) hebben Patricia Castellanos (KNMI) en Folkert Boersma (TU Eindhoven, KNMI) jaarkaarten gemaakt van NO2-concentraties boven Europa. De kaarten tonen duidelijk dat de NO2-concentraties tussen 2004 en 2010 jaarlijks verschillen. Daarnaast laten de zesjarige metingen zien dat de ontwikkeling van dit soort luchtvervuiling grillig verloopt, en niet lineair zoals eerder werd aangenomen.

De gestage NO2-afname in de Europese lucht tot 2008 is volgens de onderzoekers het gevolg van maatregelen die de uitstoot van luchtvervuilende stoffen terug moeten dringen, zoals schonere motoren en industrie. Op de kaarten is ook duidelijk het in gebruik nemen van kolengestookte elektriciteitscentrales in Europa terug te vinden, maar ook is te zien dat er elektriciteitscentrales schoner zijn gaan produceren.

De analyse van Castellanos en Boersma toont aan dat de afname in NO2 niet alleen komt door milieumaatregelen, maar voor een minstens zo groot deel door de economische recessie. Hierdoor is er minder verkeer en neemt de industriŰle productie af, waardoor ook de uitstoot van vervuilende stoffen minder wordt. Dat effect is duidelijk te zien op de kaarten met satellietmetingen van OMI in 2009 en 2010.


Bron:
Technische Universiteit Eindhoven

Wetenschappelijke publicatie:
Patricia Castellanos en K. Folkert Boersma: Reductions in nitrogen oxides over Europe driven by environmental policy and economic recession
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures