Springen naar inhoud

- - - - -

Pers vergroot kloof tussen eu en burger


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 19 februari 2012 - 12:08

Lezers van kwaliteitsdagbladen zijn bescheiden positief over Europese integratie, terwijl lezers van veelgelezen tabloids een sterk negatief oordeel over de EU hebben. Peter ít Lam laat zien dat de berichtgeving bijdraagt aan een toename van kennis over de EU maar ook leidt tot een afname van publieke steun.

De kwaliteitsdagbladen, met een klein marktaandeel in alle lidstaten, besteden relatief veel aandacht aan de EU en berichten over veel verschillende EU-issues. Hun lezers zijn bescheiden positief wat betreft hun kennis en houding over Europese integratie. De populaire bladen en de veelgelezen tabloids besteden relatief weinig aandacht aan de EU en kiezen voor een meer negatieve benadering. Het is juist de lezersgroep van de populaire pers die hierdoor een sterkere negatieve houding ten opzichte van de EU laat zien. Al met al blijkt de persberichtgeving bij te dragen aan een afnemende publieke waardering voor het proces van Europese integratie. De kloof is breder geworden, het democratisch tekort groter.

De berichtgeving over de EU in de Europese pers is van invloed op de kennis en houding van de gemiddelde krantenlezer over Europese integratie. Dit resultaat van ít Lams onderzoek is van belang omdat de EU te maken heeft met een toenemend gebrek aan publieke steun. In een tijdperk waarin de omvang en invloed van de EU flink zijn toegenomen, vertoont het democratische draagvlak van de EU flinke slijtageplekken. De vraag rijst in hoeverre de media een bijdrage kunnen leveren aan het overbruggen van de kloof tussen íBrusselí en de Europese burger. In de periode 1994-2006 blijkt de hoeveelheid EU-nieuws in Europese dagbladen gestaag te zijn toegenomen, zegt ít Lam. Daarbij is het aantal positieve EU themaís in het nieuws beduidend teruggelopen.


Bron:
Vrije Universiteit Amsterdam


Wetenschappelijke publicatie (samenvatting):
P.A. 't Lam: Impressions of European Integration: A comparative analysis of the impact of EU news in European newspapers on European audiences

Wetenschappelijke publicatie (paper):
P.A. 't Lam: Impressions of European Integration: A comparative analysis of the impact of EU news in European newspapers on European audiences
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures