Springen naar inhoud

- - - - -

Plastics maken zónder aardolie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 19 februari 2012 - 12:17

Plastics hoeven niet meer uit aardolie te worden gemaakt. Via een katalysator is biomassa efficiënt om te zetten in belangrijke bouwstenen voor onder andere plastics, medicijnen en verf. “Het levert precies dezelfde producten, maar dan gemaakt uit snoeiafval in plaats van aardolie.

Vrijwel alle chemische producten, uiteenlopend van antivries en medicijnen tot en met plastic en verf, worden momenteel gemaakt uit aardolie. Het is in principe al langer mogelijk om producten van dezelfde kwaliteit grotendeels uit biomassa te maken. “Er waren tot nu toe echter te veel productiestappen nodig, waardoor die techniek te inefficiënt en kostbaar was om op grote schaal gebruikt te worden”, aldus hoogleraar Krijn de Jong van de Universiteit Utrecht.

Nieuw soort bioplastic
Na het op hoge temperatuur omzetten van de biomassa in gas, wordt het met de katalysator nu mogelijk om in slechts één stap bruikbare bouwstenen te maken voor plastics en andere stoffen.

Minuscule ijzerbolletjes
De aardolievrije producten kunnen worden gemaakt door een nieuw ontwikkelde katalysator die is opgebouwd uit 0,00002 millimeter grote ijzerdeeltjes. Om deze kleine ijzerdeeltjes te maken en te stabiliseren, zette de Utrechtse promovenda Hirsa Torres de deeltjes vast op een speciaal materiaal. De katalysator gaat hierdoor lang mee en zet daarbij het biogas efficiënt om in bruikbare stoffen.

Geplaatste afbeelding
De katalysator bekeken door een elektronenmicroscoop. De kleine ijzerbolletjes (donkere gebieden) hebben een afmeting van slechts circa 20 nanometer.Bron:
Universiteit Utrecht


Lees meer:
Noorderlicht


Wetenschappelijke publicatie:
Hirsa M. Torres Galvis, et al: Supported Iron Nanoparticles as Catalysts for Sustainable Production of Lower Olefins
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fred F.

  Fred F.


 • >1k berichten
 • 4168 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 19 februari 2012 - 20:10

Voor de duidelijkheid: de onderzoekers hebben een katalysator ontwikkeld die in staat is om een mengsel van H2 en CO (synthesegas) om te zetten in voornamelijk ethyleen en propyleen.
Die ethyleen en propyleen kan men dan gebruiken om PE of PP te maken.

Het benodigde synthesegas kan men maken door vergassing van biomassa, zoals snoeihout.

De produktie van synthesegas uit biomassa, kolen, zware olie, of aardgas gebeurt al heel lang voor produktie van methanol, of stookgas voor elektriciteitscentrales.
Hydrogen economy is a Hype.

#3

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 22 februari 2012 - 16:22

Fischer-Tropsch 2.0
Nano-ijzer maakt etheen van vergaste biomassa

In Utrecht is een katalysator ontwikkeld die synthesegas tamelijk selectief omzet in etheen, propeen en buteen. Zowel biomassa als steenkool worden zo veel beter inzetbaar als aardolievervanger, suggereert een publicatie in Science.

Geplaatste afbeelding
De uitvinding vormt een belangrijke uitbreiding van het arsenaal van zogeheten Fischer-Tropschkatalysatoren. Dergelijke katalysatoren worden al sinds de jaren 20 van de vorige eeuw gebruikt om steenkool, aardgas of biomassa om te zetten in synthetische benzine en andere brandstoffen. Daartoe vergas je die koolwaterstoffen eerst tot synthesegas (een mengsel van waterstof en koolstofmonoxide), waarna je dat gas als het ware opnieuw polymeriseert tot nieuwe koolwaterstoffen in een handzamer formaat.

...

Lees verder: http://www.technisch...-0.235445.lynkx

Bron: Technisch Weekblad

#4

Thionyl

  Thionyl


 • >1k berichten
 • 1696 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 februari 2012 - 22:57

En hoe lang werkt deze Kat. ?? IJzer en koolstof hebben een aardige reputatie.

LiA


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures