Springen naar inhoud

Variationele stelling van de tweede hoofdwet van de thermodynamica


  • Log in om te kunnen reageren

#1

physicalattraction

    physicalattraction


  • >1k berichten
  • 3268 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 20 februari 2012 - 09:28

In hoofdstuk 1 van Chandler's Introduction to Modern Statistical Mechanics herschrijft de schrijver de tweede wet van thermodynamica met behulp van het volgende gedachten-experiment:

We hebben een systeem in evenwicht (evenwicht is gedefinieerd als: onafhankelijk van tijd, onafhankelijk van geschiedenis en geen verplaatsing van energie of materie), met een bepaalde LaTeX en LaTeX , waarbij de laatste alle extensieve variabelen van het systeem zijn. Hierbij hoort een bepaalde entropie LaTeX . We brengen nu een internal constraint bij constante LaTeX en LaTeX aan, dat wil zeggen dat deze constraint wel koppelt met de extensieve variabelen, maar de totale extensieve variabelen onveranderd blijven. De auteur schrijft: by applying an internal constraint, the system is reversibly brought to a constrained equilibrium with the same LaTeX and LaTeX , but with entropy LaTeX . Mijn eerste vraag is nu:

(1) Waarom noemt hij dit proces reversibel?

Vervolgens isoleert hij het systeem, zodat er geen warmte in en uit kan. Hij laat vervolgens de constraint los en stelt: the system will relax naturally at constant LaTeX and LaTeX back to the initial state with entropy LaTeX . Hieruit leidt hij de tweede hoofdwet af, namelijk dat LaTeX en dat het evenwicht die situatie is waarvoor LaTeX een globaal maximum heeft.

(2) Waarom kan hij stellen dat het systeem relaxeert? Waaruit blijkt dit?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures