Springen naar inhoud

Onderwerp referaat: iemand een suggestie?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

isaacnewton

  isaacnewton


 • >100 berichten
 • 127 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 februari 2012 - 15:48

Over enkele weken moet ik voor het vak Nederlands een (betogend) referaat voordragen, waarin ik een stelling zal gaan verdedigen. Het onderwerp van het referaat moet betrekking hebben tot het onderwerp (Nederlandse) taal. Heeft iemand een creatief idee voor zo'n onderwerp?

Bij voorbaat dank.

Veranderd door isaacnewton, 25 februari 2012 - 15:49

''God created everything by number, weight and measure'' - Sir Isaac Newton, 1698

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

*_gast_Bartjes_*

 • Gast

Geplaatst op 25 februari 2012 - 16:06

Over enkele weken moet ik voor het vak Nederlands een (betogend) referaat voordragen, waarin ik een stelling zal gaan verdedigen. Het onderwerp van het referaat moet betrekking hebben tot het onderwerp (Nederlandse) taal. Heeft iemand een creatief idee voor zo'n onderwerp?

Bij voorbaat dank.


Ik verbaas mij er al langer over dat zelfs bij het journaal de woorden niet meer juist worden uitgesproken, let maar eens op:

- De 'v' wordt vaak als een 'f' uitgesproken, en de 'f' als soms als een 'v'

- De 'z' wordt vaak als een 's' uitgesproken, en de 's' soms als een 'z'

Zodat bijvoorbeeld "veel te snel" wordt uitgesproken als "feel te znel".

Wat is hier aan de hand, en is dit kwalijk?

#3

Rhiannon

  Rhiannon


 • >1k berichten
 • 3008 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 25 februari 2012 - 17:10

Een mogelijke stelling is:

Het lidwoord 'het' is bezig uit de Nederlandse taal te verdwijnen

Dit is onderzocht door drie wetenschappers die zijn verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens hen bestaat de kans dat we in de volgende eeuw spreken over 'de huis' en 'de meisje'. "Net als in het Engels, waar vroeger ook een vorm van het bestond, maar waar al eeuwenlang alleen nog the gebruikt wordt", zegt onderzoeker Fred Weerman. Volgens de wetenschappers werd 15 jaar geleden nog bij 25 procent van alle woorden 'het' gebruikt, nu is dat nog slechts 20 procent.

Voor buitenlanders die Nederlands leren, is het bijna onmogelijk om een systeem te vinden in ons ‘de’- en ‘het’-gebruik. Keihard stampen is de enige manier om het te leren. Zoals wij dat op school moesten met de Duitse woordgeslachten: der, die, das. Ook Nederlandse kinderen maken tot hun 7de volop fouten in de lidwoorden. En dat geeft iets aan over de moeilijkheidsgraad. ‘Het’ is niet alleen een lidwoord. ‘Het’ kan ook regenen. Hier heeft ‘het’ een totaal andere betekenis en is opeens een persoonlijk voornaamwoord. Dat is dus ontzettend verwarrend voor mensen die nog niet goed Nederlands spreken.

Een van de onderzoekers zegt in Onze Taal dat het niet erg is dat 'het' verdwijnt als lidwoord. Talen ontwikkelen zich voortdurend. Het Afrikaans, dat afstamt van het Nederlands, heeft ‘het’ al lang laten vallen. Ook geven we nieuwe woorden (database, computer, controller) steeds vaker ‘de’ mee. We roeien ‘het’ langzaam uit.

Wellicht kun je hier iets mee.
Hoe minder kennis, des te onwrikbaarder het oordeel.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures