Springen naar inhoud

Eubacteria en cellulaire compartimentering


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Cura

  Cura


 • >1k berichten
 • 2966 berichten
 • VIP

Geplaatst op 27 februari 2012 - 16:37

Schermafdruk.png

Een vraag die er o.a. bij hoort is of eubacteria wel, niet of verschillen binnen het rijk uit cellulaire compartimentering bestaan.
Nu zie je in de bijgeleverde afbeelding dat o.a. mitochondria tot de eubacteria behoren. Het antwoordenmodel geeft aan dat eubacteria geen cellulaire compartimentering hebben. Maar als je op Wiki kijkt zie je dat mitochondria wel degelijk bestaan uit meerdere compartimenten:

Door de dubbele membraanorganisatie zijn er vijf verschillende compartimenten in het mitochondrium. Er is de buitenste mitochondriale membraan, de intermembrane ruimte (de ruimte tussen de buitenste en binnenste membranen), de binnenste mitochondriale membraan, de cristae ruimte (gevormd door invaginaties of naar binnen plooien van de binnenste membraan) en de matrix (ruimte binnen de binnenste membraan).


Nu is de vraag of het dan wel werkelijk zo is dat alle eubacteria niets te maken hebben met cellulaire compartimentering als de mitochondria uit meerdere compartimenten bestaan (en mogelijk nog wel meer eubacteria)...

het is een opgave uit vwo eindexamen Biologie (2005, tweede tijdvak), zie vraag 19: Bijlage  bestand_16_.pdf   686,7K   65 maal gedownload
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46339 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 01 maart 2012 - 16:27

Iemand die hier een handje kan toesteken?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Sjitty

  Sjitty


 • >250 berichten
 • 320 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 maart 2012 - 17:56

Het klopt eerst en vooral al niet dat men de binnenste en buitenste membraan als 2 van de 5 "compartimenten" beschouwt. Verder zijn de intermembranaire ruimte, crystae en matrix niet echt het soort compartimenten dat men bedoelt die niet bij archaea en prokaryoten aanwezig zijn. Het gaat hier dan echt om de nucleus, het ER, Golgi apparaat, mitochondiren, lysosomen, vacuolen etc.

Misschein kan jet ook zo zien dat aangezien een mitochondrion gezien wordt als een compartiment, dat de subcompartimenten van het mitochondrion niet meer aanzien worden als cellulaire compartiment maar mitochondriale compartimenten.

Verder is er ook een hypothese die stelt dat de mitochondria inderdaad eubacteria waren die opgenomen zijn door andere cellen om binnen een functie uit te voeren. Het feit dat het mitochondrion een dubbele membraan heeft ondersteunt deze hypothese in die zin dat men een mechanisme van endocytose proposeert waarbij het mitochondrion, die zelf eerst slechts 1 enkel membraan had, tijdens de opname via endocytose omsloten werd door het membraan van de cel. Na afsnoering blijft een dubbelmembraan structuur over met vorming van de intermembranaire compartiment en de matrix binnenin. Na invaginaties onstaan dan ook die "crystae" die eigenlijk een binnenwaarste uitstulping zijn van de intermemebranaire ruimte is en geen extra compartiment. Op die manier bestond de mitochondrion eubacterie dus slechts uit 1 compartimentloze "cel" vooraleer ze werd opgenomen.

#4

Sjitty

  Sjitty


 • >250 berichten
 • 320 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 maart 2012 - 14:44

Ter verduidelijking in de bijlage een tekening van de endocytose hypothese

EndocytoseMitochondrionHYPOTHESE.png

Veranderd door Sjitty, 02 maart 2012 - 14:44


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures