Pathogene bacteriën

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 338

Pathogene bacteri

Het algemene kenmerk van pathogene bacteriën is dat ze cellen binnendringen.
De stelling is kennelijk onjuist. Waarom? In een boek van mij staat:
Pathogene bacteriën veroorzaken een infectie; dat wil zeggen dat ze de weefselstructuur beschadigen en lichaamsfuncties verstoren. Er bestaan grote verschillen tussen bacteriën in virulentie (ernst van ziekteverwekking) en in voorkeur van orgaan dat geïnfecteerd wordt. Neus- en keelholte worden bijvoorbeeld vaak geïnfecteerd (verkoudheid, keelpijn) omdat ze vooraan in de belangrijkste besmettingsweg liggen. De hersenen blijven daarentegen vaak gespaard omdat de bloed-hersenbarrière bacteriën weinig kans geeft er binnen te dringen.Verder spelen de receptoren op de bacteriewand een rol in de voorkeur voor infectieplaats. De toegang tot een cel wordt immers gecontroleerd door bepaalde herkenningsmoleculen die het endocytoseproces regelen. Er zijn ook bacteriesoorten die de cel niet binnendringen, maar leven in de intercellulaire ruimte. Als een bacterie zich in het bloed kan hand-haven spreken we van sepsis (‘bloedvergiftiging’). Sommige bacteriën kan het lichaam moeilijk de baas. Bijvoorbeeld tuberculose (tbc) is een infectieziekte waarbij de tuberkelbacil zich weet te ‘verschansen’. De schade die bacteriën toebrengen bestaat niet alleen uit directe beschadiging van cellen, maar ook uit de vorming van schadelijke stoffen (bijvoorbeeld tetanustoxine) die elders in het lichaam de bouw en functie van cellen aantasten.
Hier wordt gezegd dat er bacteriesoorten zijn die de cel niet binnendringen, maar kun je hieruit de conclusie trekken dat het algemene kenmerk is dat ze de cel niet binnendringen?

Bij voorbaat dank.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Pathogene bacteri

Pathogeen betekent niets meer of minder dan in staat ziektes te veroorzaken. De meeste bacterien zijn extracellulair en kunnen prima infecties veroorzaken zoals de grampositieve kokken.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Reageer