Springen naar inhoud

Pathogene bacteriŽn


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Pizza Monster

  Pizza Monster


 • >250 berichten
 • 338 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 februari 2012 - 22:10

Het algemene kenmerk van pathogene bacteriŽn is dat ze cellen binnendringen.


De stelling is kennelijk onjuist. Waarom? In een boek van mij staat:

Pathogene bacteriŽn veroorzaken een infectie; dat wil zeggen dat ze de weefselstructuur beschadigen en lichaamsfuncties verstoren. Er bestaan grote verschillen tussen bacteriŽn in virulentie (ernst van ziekteverwekking) en in voorkeur van orgaan dat geÔnfecteerd wordt. Neus- en keelholte worden bijvoorbeeld vaak geÔnfecteerd (verkoudheid, keelpijn) omdat ze vooraan in de belangrijkste besmettingsweg liggen. De hersenen blijven daarentegen vaak gespaard omdat de bloed-hersenbarriŤre bacteriŽn weinig kans geeft er binnen te dringen.Verder spelen de receptoren op de bacteriewand een rol in de voorkeur voor infectieplaats. De toegang tot een cel wordt immers gecontroleerd door bepaalde herkenningsmoleculen die het endocytoseproces regelen. Er zijn ook bacteriesoorten die de cel niet binnendringen, maar leven in de intercellulaire ruimte. Als een bacterie zich in het bloed kan hand-haven spreken we van sepsis (Ďbloedvergiftigingí). Sommige bacteriŽn kan het lichaam moeilijk de baas. Bijvoorbeeld tuberculose (tbc) is een infectieziekte waarbij de tuberkelbacil zich weet te Ďverschansení. De schade die bacteriŽn toebrengen bestaat niet alleen uit directe beschadiging van cellen, maar ook uit de vorming van schadelijke stoffen (bijvoorbeeld tetanustoxine) die elders in het lichaam de bouw en functie van cellen aantasten.


Hier wordt gezegd dat er bacteriesoorten zijn die de cel niet binnendringen, maar kun je hieruit de conclusie trekken dat het algemene kenmerk is dat ze de cel niet binnendringen?

Bij voorbaat dank.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6032 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 01 maart 2012 - 00:07

Pathogeen betekent niets meer of minder dan in staat ziektes te veroorzaken. De meeste bacterien zijn extracellulair en kunnen prima infecties veroorzaken zoals de grampositieve kokken.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures