Springen naar inhoud

Is gesteente bij dynamische rekristallisatie instabiel?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

6005arthur

  6005arthur


 • 0 - 25 berichten
 • 20 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 02 maart 2012 - 21:54

Op http://nl.wikipedia....e_(natuurkunde) lees ik dat rekristallisatie optreedt als een gesteente instabiel is. Verderop staan twee vormen van rekristallisatie beschreven namelijk: statische en dynamische rekristallisatie.

Statische rekristallisatie houdt volgens deze pagina in dat de temperatuur en de druk op het gesteente variŽren waardoor een gesteente instabiel is.

Daarna staat er dat dynamische rekristallisatie optreedt als er een evenwicht is tussen de omstandigheden die het materiaal deformeren. Er staat niet bij of het gesteente zich dan in een instabiele toestand bevindt, maar gezien er een evenwicht is tussen de omstandigheden vraag ik mij af of hier de druk en de temperatuur variŽren.

Mijn vraag is dus of een variatie in druk en temperatuur de vereisten zijn voor rekristallisatie. Wat gebeurt er precies bij de dynamische rekristallisatie?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Kalkoen

  Kalkoen


 • >250 berichten
 • 389 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 maart 2012 - 21:15

Ik had eerlijk gezegd nog nooit gehoord van de opsplitsing in dynamische en statische rekristalisatie als dusdanig, maar als ik dat zo lees wil dat zeggen dat dynamische rekristalisatie wil zeggen dat bij een unieke set combinatie van een bepaalde T en een bepaalde P er een set van kristallen bestaat, maar dat die vanaf de geringste aanpassing van een halve graad bij wijze van spreke, naar een evenredige aanpassing van de set kristallen meegaat (zij het een beperkte verandering dan). Bv. Bij 200 graden heb je dan 100% X en 0% Y, bij 201 graad dan bv. 98% X en 2% Y en zo voort.

Statische lijkt mij eerder te kunnen worden verstaan alsof dat er een venster is waartussen mineralen een bepaalde stabiliteit hebben. Dus tussen de 0 en de 100 graden bijvoorbeeld, ongeacht of dat dan bv. eerder 10 graden is, of eerder 9 graden, blijft mineraal X 100% bestaan, maar brengt men de temperatuur dan bv. boven de 100 graden, dan veranderd X volledig naar mineraal Y.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures