Springen naar inhoud

- - - - -

Grafeen even schadelijk als asbest


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Mako

  Mako


 • >1k berichten
 • 1146 berichten
 • VIP

Geplaatst op 03 maart 2012 - 13:20

Grafeen schadelijk als asbest

Geplaatste afbeelding

Grafeenplaatjes veroorzaken na inademing ontstekingen diep in de longen. Hierin lijkt de stof op asbest, stellen Anja Schinwald en haar collega’s van de University of Edinburgh in ACS Nano. Echte problemen zijn alleen te verwachten bij langdurig contact, maar stofkapjes zouden deze moeten kunnen voorkomen.

De afgelopen periode gaat er geen dag voorbij of er is weer een nieuwe eigenschap of toepassing van grafeen ontdekt. Verwacht wordt dat de stof ondertussen ook op commerciële basis steeds vaker en in grotere hoeveelheden gebruikt zal worden. In de praktijk is grafeen een makkelijk in te ademen fijn poeder. Het onderzoek richtte zich op mogelijke risico’s die het met zich meebrengt.

Het venijn van de platte grafeenplaatjes is dat zij vanwege hun aerodynamische diameter (ze ‘vliegen’ op hun kant) veel dieper in de longen doordringen dan je aan de hand van hun grootte zou verwachten. Eenmaal onder in de longen aangekomen veroorzaken de grafeenplaatjes ontstekingen. Macrofagen, immuuncellen die celresten en ziekteverwekkers opruimen, kunnen de grafeenplaatjes die groter zijn dan 15 micrometer niet opslokken. Het resultaat is dat de deeltjes blijven zitten en kunnen opstapelen, zoals ook met asbestvezels het geval is. Daarnaast ontstaat er een ontstekingsreactie.

De onderzoekers zagen wel dat het grafeen langzaam via het lymfevocht uit de longen verdwijnt. Daarnaast stellen zij voor de grafeenplaatjes zo te produceren dat zij klein genoeg zijn om door macrofagen opgeslokt te kunnen worden.

Bron: ACS Nano
Zoals te lezen op C2W
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 03 maart 2012 - 15:26

Het is allemaal een beetje tendentieus.

In de praktijk is grafeen een makkelijk in te ademen fijn poeder

Dit moet zijn: 'In poeder vorm is grafeen makkelijk in te ademen'.
Elk fijn poeder is makkelijk in te ademen en elk fijn poeder heeft dus een schadelijk effect. Als je hout schuurt moet je ook een mondkapje gebruiken.

Het probleem met asbest was dat in een gigantische hoeveelheden om ons heen was als bouwmateriaal, en dat bij brand of schuren enorme hoeveelheden in de lucht terecht komt. Grafeen is enkel nog te vinden in labs. Van een epidemiologisch standpunt, een wereld van verschil.

En, het is aangetoond dat kleine asbest deeltjes carcinogeen zijn. Het artikel van dit bericht rept niks over of grafeen kankerverwekkend is, enkel dat het kan gaan ontsteken.

De vergelijking met asbest met betrekking tot schadelijk voor de gezondheid , is dus onjuist.

Het wetenschappelijk artikel is interessant, maar het nieuwsbericht is tendentieus.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures