Springen naar inhoud

- - - - -

Zoeken naar leven door 3km poolijs


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Mako

    Mako


  • >1k berichten
  • 1146 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 maart 2012 - 13:26

Boren naar leven op Antarctica

Geplaatste afbeelding

Drie kilometer ijs. Dat moeten de Britten eind dit jaar doorboren om hun doel – het meertje Ellsworth – te bereiken.

Al zo’n vijftien jaar zijn de voorbereidingen voor deze unieke missie bezig. En aan het eind van dit jaar is het dan eindelijk zover. Een team wetenschappers vertrekt naar Antarctica om daar één van de 400 subglaciale meren op te zoeken en aan te boren.

Waarom Ellsworth?
Zoals gezegd zijn er heel wat subglaciale meren. Waarom willen de Britten dan zo graag naar Ellsworth? We vroegen het professor Martin Siegert, initiatiefnemer van de missie. “Ellsworth is een vrij gewoon subglaciaal meer. Dat maakt het zo aantrekkelijk. Het is representatief voor andere subglaciale meren.”

Geplaatste afbeelding
Gebied waar de onderzoekers aan het werk gaan.

Boren met water
Ellsworth mag dan tamelijk ‘gewoontjes’ zijn, dat maakt het heus nog niet gemakkelijk om het meer binnen te dringen. Siegert benadrukt dan ook dat het boren ongetwijfeld het meest lastige deel van de missie gaat worden. Er moet tenslotte wel even door drie kilometer ijs worden geboord. Dat boren gaat met behulp van warm water. Dit warme water boort zich een weg naar beneden, door de ijskap heen. Het boren neemt naar verwachting zo’n drie dagen in beslag. Daarna kan een sonde in het boorgat worden geplaatst. De onderzoekers laten deze sonde zo het meer in zakken waar deze monsters gaat verzamelen. Dat is een race tegen de klok: het duurt zo’n zestig uur voordat het geboorde gat weer dichtvriest. Elk uur wordt het gat zo’n 0,6 centimeter kleiner. Dat betekent dat de sonde in relatief korte tijd alle monsters moet verzamelen en weer naar boven moet komen.

Leven
Maar het is het hopelijk allemaal waard. Want de verwachtingen omtrent de missie zijn hooggespannen. Het meer bevindt zich mogelijk al honderdduizenden jaren onder een dikke laag ijs. De tijd heeft er stilgestaan: het is een geïsoleerd gebied. En Siegert weet wel wat hij daar hoopt te vinden. “We verwachten er leven aan te treffen,” zo vertelt hij. Ook hoopt hij dat de sedimenten in het meer de onderzoekers meer kunnen vertellen over het klimaat van onze planeet. “Maar verder houden we een ‘open mind’.”

...

Lees het volledige artikel op Scientias.
Bron
Eigen site
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures