Springen naar inhoud

- - - - -

Meerdere signalen op één frequentie: het kan!


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Mako

    Mako


  • >1k berichten
  • 1146 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 maart 2012 - 13:31

Meerdere signalen op één frequentie: het kan!

Geplaatste afbeelding

Door radiosignalen in de vorm van fusilli-pasta te draaien, kunnen meerdere signalen over één frequentie worden verspreid.

Steeds meer informatie wordt digitaal verspreid. En daardoor lopen we tegen problemen aan. Het aantal frequenties waarop informatie kan worden verspreid, is te klein. “Probeer met nieuwjaar om twaalf uur maar eens een sms’je te versturen, dan weet je hoe overladen de frequenties zijn,” vertelt onderzoeker Fabrizio Tamburini.

Draaien
De onderzoeker en zijn team denken daar nu echter een oplossing voor te hebben. Ze manipuleerden radiogolven zo dat deze meerdere kanalen met informatie kunnen bevatten. Een golf kan in een bepaalde richting meerdere malen om zijn eigen as draaien. “In een driedimensionaal perspectief ziet de golf eruit als fusilli-pasta. Elk van deze gedraaide golven kan onafhankelijk gegenereerd, verspreid en opgemerkt worden, zelfs wanneer ze zich op dezelfde frequentie bevinden.” Ze gedragen zich als onafhankelijke communicatiekanalen.

Experiment
Misschien vraagt u zich af of dat echt werkt. De onderzoekers tonen aan van wel. Ze verstuurden twee gedraaide radiogolven op dezelfde frequentie over een afstand van 442 meter. En met succes. Beide signalen kwamen over.
Volgens de onderzoekers is het mogelijk om tientallen radiogolven gebruik te laten maken van één frequentie. Het volledige onderzoek is verschenen in het blad New Journal of Physics (evenals video).

Zoals te lezen op Scientias
Bron
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures