Springen naar inhoud

- - - - -

Langere vrouwen in india hebben betere huwelijkskansen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 04 maart 2012 - 13:12

Langere vrouwen in India trouwen beter opgeleide mannen, met betere banen, en hebben minder kans om weduwe te worden dan kortere Indiase vrouwen. Voor Indiase vrouwen doet lengte er dus toe - en dat is niet gek, want een lange vrouw is gezonder.

Geplaatste afbeelding

De lengte van een persoon (M/V) geeft een indicatie van diens kracht, gezondheid en of iemand een welvarende opvoeding heeft genoten. Vandaar dat langere mannen betere kansen op de huwelijksmarkt hebben - en dat geldt, zo is bij herhaling geconstateerd, vrijwel overal. Maar hoe zit dat met vrouwen? Omdat langere vrouwen gemiddeld genomen gezonder zijn, gemakkelijker baren en gezonder nageslacht krijgen dan kortere vrouwen, zou je verwachten dat langere vrouwen het ˇˇk beter doen op de huwelijksmarkt. Maar dat lijkt afhankelijk van tijd en plaats: soms doet hun lengte er wel toe, soms niet.

Arm land? Dan gezondheid belangrijk
Hoe armer de omstandigheden, des te belangrijker is de gezondheid van de vrouwelijke huwelijkspartner, veronderstelden sociologen Jeroen Smits en Christiaan Monden. En dan zou het kunnen dat je lengte als gezondheidsindicator een rol speelt. Om dat uit te zoeken, analyseerden ze data uit India, waar 75 procent van de mensen minder dan twee Amerikaanse dollar per dag te besteden heeft en waar moeder- en kindsterfte nog altijd hoog zijn. En wat blijkt? Indiase vrouwen tussen de 20 en 49 jaar zijn gemiddeld 152 centimeter lang. De 10 procent kortste vrouwen (145 centimeter en korter) heeft 35 procent minder kans om Řberhaupt te trouwen dan de 10 procent langste vrouwen (159 centimeter en langer). De 10 procent langste vrouwen trouwt minder vaak voor haar zeventiende dan de kortste vrouwen (14 procent kleinere kans).

Lange vrouwen krijgen 'betere' mannen
Deze 'kopgroep' trouwde bovendien mannen die gemiddeld een half jaar langer onderwijs hebben genoten dan de echtgenoten van de kortste vrouwen. In een land waar mannen gemiddeld zeven jaar onderwijs volgen, is dat een groot verschil. De 10 procent langste vrouwen heeft ook een 28 procent hogere kans dan de kortste vrouwen dat de man een 'hogere' baan heeft. Onder de langste vrouwen zijn minder weduwen te vinden dan onder de kortste vrouwen - wat erop wijst dat de langste vrouwen met de gezondste mannen getrouwd zijn.

Indiase conclusies gelden niet overal
In rijkere, westerse landen speelt de lengte van vrouwen een minder grote rol voor de huwelijkskansen, blijkt uit ander onderzoek. Of de 'Indiase conclusies' van Smits en Monden ook voor andere arme landen gelden, dat zou nader onderzocht moeten worden.


Bron:
Radboud Universiteit Nijmegen


Wetenschappelijke publicatie:
Jeroen Smits en Christiaan W.S. Monden: Taller indian women are more successful at the marriage market
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures