Springen naar inhoud

- - - - -

Exotisch majorana-deeltje duikt op in delft


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Drieske

  Drieske


 • >5k berichten
 • 10217 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 05 maart 2012 - 19:51

Exotisch Majorana-deeltje duikt op in Delft

Al sinds 1937 is men er naar op zoek, maar nu denken Delftse natuurkundigen hem voor het eerst te hebben gezien: het Majorana-fermion. Als de resultaten kloppen is het een spectaculaire vondst. De mysterieuze deeltjes kunnen van groot belang zijn voor zeer krachtige quantumcomputers.


“Hebben we Majorana-fermionen gezien? Ik zou zeggen: een voorzichtig ja.” Met die woorden liet de Delftse hoogleraar en Spinozaprijswinnaar Leo Kouwenhoven de aanwezigen van een grote natuurkundeconferentie deze week in verwondering achter. Direct werd Kouwenhoven belaagd door zijn collega’s, als mensen die voor een trein dringen tijdens een drukke spits, zo omschreef een verslaggever van het tijdschrift Nature het gebeuren.

Exotisch deeltje

Vanwaar deze opwinding? Ga maar na: het Majorana-fermion is een deeltje waar al bijna tachtig jaar naar wordt gezocht. In 1937 voorspelde de Italiaanse natuurkundige Ettore Majorana het bestaan ervan, maar het is nog nooit waargenomen. Bovendien is het één van de meest exotische deeltjes denkbaar. Waarom? Om dat in te zien, moet je het een en ander weten over fermionen, bosonen en antimaterie.

Je kunt de kleine deeltjes waarmee onze natuur is opgebouwd in twee categorieën verdelen: fermionen en bosonen. Het verschil tussen de twee zit in hun spin: de quantummechanische eigenschap die staat voor het eigen magneetveld dat een deeltje creëert.


Lees verder: http://www.kennislin...ikt-op-in-delft

Bron: Nature
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 12 april 2012 - 09:22

Nog een beetje nieuws van EOS magazine: http://www.eosmagazi...1/xmfid/12.aspx

"Het Majorana-fermion is het enige fermion dat zijn eigen antideeltje is"

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures