Springen naar inhoud

Rendement elektrische energie/warmte


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Wraith

  Wraith


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 06 maart 2012 - 19:39

Hallo Wetenschapsforum,

Ik ben bezig met een onderzoekje voor natuurkunde, maar ik heb geen idee of wat ik doe goed is.
Ik moet het rendement tussen een temperatuurverschil en elektriciteit die wordt opgewekt door dit temperatuurverschil tussen twee bakjes water uitrekenen. Het is nogal weggezakt, dus ik vind het best lastig. Ik heb twee bakjes water en ik meet continu met twee temperatuursensors die zijn aangesloten op de computer de temperaturen van de bakjes. Het doel is dat ik een grafiek krijg met het rendement uitgezet tegenover het temperatuurverschil.

eta = Pnuttig / Pin
eta = (U*I) / Pin

En nu weet ik niet zeker of ik het goed doe; ik moet het vermogen van het temperatuurverschil te weten zien te komen. In mijn binas zie ik de formule Q = c*m*dT staan. Voor zover ik weet is Q energie en dus in joule. Ik maak dus een grafiek in Coach waarin ik het temperatuurverschil tussen de twee bakjes uitzet tegen de tijd (deze loopt af omdat het afkoelt). Daarna maak ik een grafiek waar ik c*m*dT uitzet tegenover de tijd. Ik ga er nu van uit dat het temperatuurverschil tussen de bakjes water dT is. Ik heb nu een grafiek waarin Q staat tegenover de tijd. Ik neem van deze grafiek de afgeleide: dan krijg ik het vermogen tegenover de tijd. Nu maak ik een nieuwe grafiek waarin ik (U * I) deel door het vermogen van het temperatuurverschil (uit de vorige grafiek) en dat uitzet tegenover de het temperatuurverschil. Dan zou de proef zijn geslaagd.

Ik weet alleen niet zeker of ik dit goed doe of ik dat ik hele domme fouten maak. Dus, zou iemand me willen vertellen of ik de goede kant op denk of dat ik iets heel anders moet doen? Als iemand dat zou willen doen zou het geweldig zijn :).

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Drieske

  Drieske


 • >5k berichten
 • 10217 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 07 maart 2012 - 23:49

Iemand die hier een handje kan toesteken?
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

#3

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46338 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 08 maart 2012 - 07:34

Ik moet het rendement tussen een temperatuurverschil en elektriciteit die wordt opgewekt door dit temperatuurverschil tussen twee bakjes water uitrekenen.

Bedoel je dat je met peltier-elementen of iets dergelijks bezig bent?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures