Springen naar inhoud

- - - - -

Gammaritmes in hersenen sterk erfelijk bepaald


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 11 maart 2012 - 19:11

De hele dag worden wij bestookt met indrukken en in ons brein is geen dirigent of verkeersagent die regelt waar we onze aandacht op moeten richten. Die rol lijkt te zijn weggelegd voor hersengolven.

Hersencellen of neuronen communiceren via elektrische stroompjes. Reeksen van stroompjes worden zichtbaar in golven. Er zijn langzame golven (alfa-, thèta- en deltagolven) en snelle (bèta- en gammagolven). Verwerkingsprocessen in de hersenen zijn nauw verbonden met deze hersenritmes.

Erfelijke gammagolven
Van een aantal hersenritmes was al bekend dat ze erfelijk zijn. Stan van Pelt heeft nu voor het eerst aangetoond dat de gammagolven dat ook zijn.

Tweelingen
Aan zijn onderzoek werkten veertig eeneiige tweelingen en veertig twee-eiige tweelingen mee. Eeneiige tweelingen zijn genetische kopieën van elkaar, ze hebben hetzelfde erfelijke materiaal; twee-eiige tweelingen lijken genetisch gezien net zo veel op elkaar als gewone broers en zussen, zij hebben gemiddeld de helft van hun erfelijke materiaal gemeenschappelijk. Van Pelt stelde vast dat de gammagolven van eeneiige tweelingen zich zo goed als identiek gedragen. Bij twee-eiige tweelingen is dat niet het geval.

Schizofrenie
Van Pelt: ‘We wisten al wel dat een aantal hersenfuncties of -aandoeningen erfelijk is. Bij schizofreniepatiënten zie je een minder sterk gammasignaal. Eerdere studies suggereerden dat schizofrenie een erfelijke component heeft. Studies als de onze kunnen een bijdrage leveren aan het onderzoek naar de neurobiologische oorzaken hiervan.'

Bron:
Radboud Universiteit Nijmegen

Lees meer:
Radboud Universiteit Nijmegen

Wetenschappelijke publicatie:
Stan van Pelt, Dorret I. Boomsma, and Pascal Fries: Magnetoencephalography in Twins Reveals a Strong Genetic Determination of the Peak Frequency of Visually Induced Gamma-Band Synchronization
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures