Springen naar inhoud

- - - - -

Mens lijkt sterker op gorilla dan gedacht


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 11 maart 2012 - 19:49

Een internationaal onderzoeksteam publiceert deze week het complete genoom van een westelijke laaglandgorilla vrouwtje. Dat genoom leert ons meer over de evolutie van verschillende soorten gorilla’s, maar ook over onze eigen relatie met deze grote mensapen.

Het is alweer zo’n tien jaar geleden dat de complete genetische informatie van de mens voor het eerst in kaart werd gebracht. Doordat DNA-sequencing technieken steeds beter en goedkoper zijn geworden, groeit het aantal gepubliceerde genomen snel. In 2005 werd het genoom van de chimpansee al aan de collectie ‘grote mensapen’ toegevoegd, en deze week komt daar dus ook het genoom van de gorilla bij.

Geplaatste afbeelding
Westelijke laaglandgorilla

Splitsing tussen soorten
Gorilla is een geslacht van Afrikaanse mensapen, dat bestaat uit twee soorten: de westelijke gorilla (Gorilla gorilla) en zijn oostelijke zusje (Gorilla beringei). Om het nog een stukje ingewikkelder te maken, zijn deze twee soorten ook weer opgedeeld in verschillende ondersoorten. Zo heb je in het oosten de oostelijke laaglandgorilla en de berggorilla en in het westen de westelijke laaglandgorilla en de Cross Rivergorilla. Het genoom dat deze week in Nature gepubliceerd wordt is dat van Kamilah, een westelijke laaglandgorilla vrouwtje afkomstig uit een Amerikaans dierenpark.
Haar genetische informatie is door de wetenschappers vergeleken met kleine stukjes DNA van twee andere westelijke laaglandgorilla’s en een oostelijke laaglandgorilla. Aan de genetische informatie is duidelijk te zien dat de oostelijke en westelijke gorilla’s aparte populaties vormen en dat de scheiding tussen beide soorten waarschijnlijk al 1.75 miljoen jaar geleden is begonnen. Vaak worden menselijke activiteiten zoals ontbossing aangewezen als hoofdschuldige voor de splitsing van gorillasoorten. Maar als die splitsing 1.75 miljoen jaar geleden al is begonnen, kunnen menselijke activiteiten nooit de enige boosdoener zijn.

Evolutionaire vragen
Kamilahs genoom is natuurlijk ook naast dat van de eerder ontrafelde genomen van chimpansee en mens gelegd. Mens en chimpansee staan evolutionair gezien het dichtst bij elkaar. De laatste gemeenschappelijke voorouder van die twee soorten leefde 6 miljoen jaar geleden. De laatste gemeenschappelijke voorouder van gorilla, mens en chimpansee leefde 10 miljoen jaar geleden. Je zou daarom verwachten dat de stukjes DNA die je bij de chimpansee terugvindt het sterkst lijken op de overeenkomstige genen van de mens. In de meeste gevallen is dat ook zo.
Maar dertig procent van het gorilla genoom vertoont meer overeenkomsten met stukjes DNA van de mens of de chimpansee dan beide soorten met elkaar. Met andere woorden: sommige stukjes van ons DNA lijken sterker op dat van de gorilla dan dat van ons dichtstbijzijnde neefje de chimpansee. De wetenschappers vonden bijvoorbeeld een gen dat ervoor zorgt dat gorilla’s en mensen een beter gehoor hebben dan andere grote aapachtigen. Dat gen werd altijd in verband gebracht met taalontwikkeling bij mensen. Maar nu blijkt dat niet-sprekende dieren als gorilla’s eenzelfde versie van het gen bezitten, komt dat verband op losse schroeven te staan.

Lees verder:
Kennislink

Lees meer:
Sanger Institute


Wetenschappelijke publicatie:
Aylwyn Scally, et al.: Insights into hominid evolution from the gorilla genome sequence
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures