Springen naar inhoud

- - - - -

Nanogolfgeleider stuurt foton de goede kant op


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 18 maart 2012 - 12:48

Onderzoekers zijn erin geslaagd om enkele fotonen, de dragers van quantuminformatie, te bundelen tot een compacte straal. Hiermee kan quantumcommunicatie meer dan twintig keer efficiŽnter worden. De onderzoekers plaatsten hun fotonenbron in een zelfontwikkelde nanogolfgeleider, die taps toeloopt. De fotonen bewogen hierdoor bijna allemaal langs ťťn lijn. Met een speciale spiegel zorgden ze ervoor dat de fotonen ook dezelfde kant op bewogen.

Onlangs haalde quantumcomputeronderzoek uitgebreid het nieuws met de mogelijke ontdekking van Majorana's. Ook op het terrein van de overdracht van quantuminformatie zit progressie. Wereldwijd proberen fysici nieuwe methodes te ontwikkelen om informatie uit te wisselen tussen quantumbits, de geheugenelementen van quantumcomputers. Deze communicatie gaat via enkele fotonen (lichtdeeltjes). Hoe gerichter enkele fotonen van A naar B gestuurd kunnen worden, hoe efficiŽnter de informatieoverdracht.

Licht bundelen
De fotonen komen uit heel kleine kunstmatige lichtbronnen van enkele nanometers groot, de zogenaamde quantumdots. Een quantumdot zendt lichtdeeltjes uit in verschillende richtingen, zoals een peertje. Niet erg efficiŽnt, want er komen dan maar weinig fotonen aan op de plaats van bestemming. De oplossing is om ze in een smalle straal - een soort laserstraal - te bundelen. Dit deden de onderzoekers eerder al door de quantumdots in een nanodraad te plaatsen, maar daarmee haalden ze slechts een efficiŽntie van ťťn tot twee procent.

Geplaatste afbeelding
Nanogolfgeleider. De nanodraad dirigeert de stroom van enkele fotonen met hoge efficiŽntie naar de taps toelopende punt. De fotonen komen uit ťťn quantumdot, in het midden van de nanodraad. De diameter van de nanodraad is ongeveer 200 nm.

Door de vorm van de nanodraad aan te passen is het de fysici nu gelukt om een efficiŽntie van meer dan 42 procent te halen. De draad is een soort golfgeleider, met de quantumdot niet op een willekeurige positie, maar precies in het midden. Deze positie bleek essentieel. De onderzoekers bouwden de nanogolfgeleider laag voor laag: eerst de quantumdot in de kern van de draad en vervolgens steeds een 'schil' eromheen.

Spiegel
Het ontwerp van de nanogolfgeleider zorgt ervoor dat alle fotonen de zelfde kant op worden uitgezonden, langs de nanodraad. Omdat de fotonen zowel naar boven als naar beneden worden uitgezonden, hebben de onderzoekers een gouden spiegel aan de onderkant van de draad gemaakt, waardoor de naar beneden uitgezonden fotonen terug naar boven worden gereflecteerd. De taps toelopende punt van de golfgeleider is het laatste cruciale punt in het ontwerp. Deze punt zorgt ervoor dat er geen ongewenste reflecties plaatsvinden op het oppervlak tussen halfgeleider en lucht. De onderzoekers konden met deze techniek meer dan twintig keer meer fotonen bundelen dan in eerdere experimenten.


Bron:
Technische Universiteit Delft

Wetenschappelijke publicatie:
Michael E. Reimer, et al.: Bright single-photon sources in bottom-up tailored nanowires
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures