Springen naar inhoud

Hoe kon sigismund bepalen dat jan van beieren gewesten kreeg


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Sonja Diane

  Sonja Diane


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 21 maart 2012 - 13:25

Ik ben net begonnen met het uitpluizen van het leven van Jacoba ven Beieren.
Haar vader Willem VI wilde dat zij hem op zou volgen, maar keizer Sigismund bepaalde dan Jan van Beieren Holland en Zeeland kreeg, en Jacoba alleen Henegouwen.
Hoe kan dit?
Was Sigismund een meerdere van Willem VI?
Wie kan mij dit uitleggen?

Groetjes, Sonja

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Ericw

  Ericw


 • >250 berichten
 • 289 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 maart 2012 - 15:54

De Graafschappen van Holland, Zeeland en Henegouwen waren onderdeel van het Heilige Roomse Rijk. De keizer had dus in ieder geval formeel de zeggenschap over de graafschappen. De graaf was in principe de vertegenwoordiger van de keizer die namens de keizer het gebied bestuurde.

Nu gebruik ik hier wat vage taal met "formeel" en "in principe"; dat is omdat in de praktijk de graven nogal eens autonoom handelden en zich niet teveel van de keizer aantrokken, vooral als de keizer (met zijn legers) ergens ver weg was.

De opvolging van graven was in deze periode erfelijk (oorspronkelijk was dat niet zo en stelde de keizer steeds een nieuwe graaf aan). Meestal vond opvolging plaats in mannelijk lijn, maar soms ook in de vrouwelijke; dat laatste was echter zeker niet gebruikelijk. De opvolger van Graaf Willem VI in mannelijke lijn was zijn broer Jan van Beieren; zijn dochter Jacoba van Beieren was zijn opvolgster in vrouwelijke lijn.

Hoewel Graaf Willem VI Jacoba als zijn opvolgster aangewezen had, vond Jan van Beieren dat hij als erfgenaam in de mannelijke lijn recht had om de opvolger van Willem VI te zijn. Jan van Beieren heeft Keizer Sigismund daarvan kunnen overtuigen en hij heeft als keizer Jan van Beieren aangesteld als graaf (of misschien beter: aangesteld als zijn graaf).

Veranderd door Ericw, 21 maart 2012 - 15:54


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures