Springen naar inhoud

- - - - -

Bloedtest voor hartaanval in de maak


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Drieske

  Drieske


 • >5k berichten
 • 10217 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 23 maart 2012 - 17:00

Bloedtest voor hartaanval in de maak

Wetenschappers van het Amerikaanse Scripps Translational Science Institute hebben ontdekt dat circulerende endotheelcellen in het bloed van hartpatiŽnten er heel anders uitzien dan endotheelcellen van gezonde mensen. De Amerikanen hopen binnen twee jaar een test op de markt te brengen waarmee je een hartaanval al een aantal weken van tevoren aan kunt zien komen.


De binnenkant van je bloedvaten is bedekt met endotheelcellen. Onder die laag van endotheelcellen zetten zich voortdurend allerlei vetachtige stoffen af. Zo ontstaat op den duur een plaque. Als zoín plaque scheurt, kan een stukje daarvan in een van de kransslagaders richting het hart terecht komen en deze afsluiten. Dan krijg je een hartaanval. De Amerikanen hebben nu ontdekt dat de endotheelcellen in het bloed van mensen bij wie de plaque op scheuren staat er heel anders uitzien dan bij gezonde mensen.

Zij kwamen daarachter door endotheelcellen in het bloed van 50 patiŽnten die met een hartaanval op de eerste hulp binnenkwamen te vergelijken met de cellen in het bloed van 44 gezonde mensen. Het viel direct op dat de hartpatiŽnten veel meer circulerende endotheelcellen in hun bloed hadden dan gezonde mensen. De wetenschappers vonden gemiddeld 19 cellen per milliliter bij patiŽnten met een hartaanval tegen gemiddeld 3,8 cellen per milliliter bij gezonde mensen. Het verschil tussen de groepen is dusdanig groot dat het aantal aanwezige endotheelcellen in het bloed waarschijnlijk al veel zegt over de kans dat een plaque door gaat scheuren.


Lees verder: http://www.kennislin...nval-in-de-maak

Bron: Kennislink

Abstract: http://stm.sciencema...t/4/126/126ra33
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6039 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 24 maart 2012 - 10:48

Hoe differentiŽren ze tussen endotheelcellen uit de kransslagaders en de halsslagaders?

Je zou namelijk verwachten dat je dezelfde resultaten krijgt bij een naderende beroerte door een plaque vanuit de halsslagader.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures