Bloedtest voor hartaanval in de maak

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 10.179

Bloedtest voor hartaanval in de maak

Bloedtest voor hartaanval in de maak


Wetenschappers van het Amerikaanse Scripps Translational Science Institute hebben ontdekt dat circulerende endotheelcellen in het bloed van hartpatiënten er heel anders uitzien dan endotheelcellen van gezonde mensen. De Amerikanen hopen binnen twee jaar een test op de markt te brengen waarmee je een hartaanval al een aantal weken van tevoren aan kunt zien komen.


De binnenkant van je bloedvaten is bedekt met endotheelcellen. Onder die laag van endotheelcellen zetten zich voortdurend allerlei vetachtige stoffen af. Zo ontstaat op den duur een plaque. Als zo’n plaque scheurt, kan een stukje daarvan in een van de kransslagaders richting het hart terecht komen en deze afsluiten. Dan krijg je een hartaanval. De Amerikanen hebben nu ontdekt dat de endotheelcellen in het bloed van mensen bij wie de plaque op scheuren staat er heel anders uitzien dan bij gezonde mensen.


Zij kwamen daarachter door endotheelcellen in het bloed van 50 patiënten die met een hartaanval op de eerste hulp binnenkwamen te vergelijken met de cellen in het bloed van 44 gezonde mensen. Het viel direct op dat de hartpatiënten veel meer circulerende endotheelcellen in hun bloed hadden dan gezonde mensen. De wetenschappers vonden gemiddeld 19 cellen per milliliter bij patiënten met een hartaanval tegen gemiddeld 3,8 cellen per milliliter bij gezonde mensen. Het verschil tussen de groepen is dusdanig groot dat het aantal aanwezige endotheelcellen in het bloed waarschijnlijk al veel zegt over de kans dat een plaque door gaat scheuren.


Lees verder: http://www.kennislink.nl/publicaties/bloed...nval-in-de-maak


Bron: Kennislink


Abstract: http://stm.sciencemag.org/content/4/126/126ra33
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Bloedtest voor hartaanval in de maak

Hoe differentiëren ze tussen endotheelcellen uit de kransslagaders en de halsslagaders?


Je zou namelijk verwachten dat je dezelfde resultaten krijgt bij een naderende beroerte door een plaque vanuit de halsslagader.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Reageer