Springen naar inhoud

Kanker over 10 jaar te genezen?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

biochemiefreak

  biochemiefreak


 • >1k berichten
 • 2330 berichten
 • VIP

Geplaatst op 27 februari 2004 - 13:32

amsterdam - Kanker wordt een chronische ziekte die te behandelen is met medicijnen die nauwelijks of geen bijwerkingen hebben. PatiŽnten kunnen zichzelf injecteren zoals mensen met diabetes en vervolgens gewoon hun dagelijkse beslommeringen oppakken.

De Amerikaanse kankerspecialist dr. Judah Folkman verwacht dat het binnen tien jaar zover kan zijn. Hij zegt dat in het maartnummer van het populair-wetenschappelijke maandblad Natuurwetenschap & Techniek.

G. Boerrigter, hoofd van de afdeling research van KWF Kankerbestrijding sluit niet uit dat er in de toekomst inderdaad goed met verschillende vormen van kanker te leven valt. Over een termijn wil hij geen uitspraak doen.

''Ik zou die tien jaar niet durven noemen. Ik wil geen al te optimistische verwachtingen wekken, geen valse hoop geven. Maar het gaat wel die kant op'', voorspelt Boerrigter. ''De bestrijding van kanker wordt steeds beter, medicijnen krijgen minder bijwerkingen. De kankerbestrijding geeft ook veel geld uit om dit soort ontwikkelingen te ondersteunen.''

De Amerikaanse specialist Folkman (71) is al jarenlang bezig met de ontwikkeling van angiogeneseremmers oftewel stoffen die de aanmaak van bloedvaten remmen en dus in potentie de groei van tumoren kunnen stoppen. De eerste angiogeneseremmer, avastine genaamd, komt waarschijnlijk dit voorjaar op de Amerikaanse markt.

√ėak1√óDaarmee verwacht Folkman een doorbraak.''In de toekomst kunnen we deze remmers gebruiken in combinatie met chemotherapie in een lage dosis. Dat vermindert de bijwerkingen aanzienlijk'', legt de specialist uit.

Al in de jaren zestig baarde Folkman opzien. Toen ontdekte hij dat tumoren alleen kunnen groeien als ze nieuwe bloedvaten aanmaken die de snelgroeiende kankercellen van zuurstof en voedingsstoffen voorzien. Folkman hoopt dat de remmers in de toekomst ook preventief ingezet kunnen worden.

bron dagblad van het noordenDit zou natuurlijk geweldig zijn maar of het binnen 10 jaar is valt natuurlijk nog wel te bezien.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Elbert

  Elbert


 • Functie: Grafisch onderhoud
 • 778 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 februari 2004 - 15:17

Ik las dit artikel (vanmorgen) ook in de krant (metro,Spits)
Het is natuurlijk prachtig dat kanker steeds beter te behandelen valt maar of het al over 10 jaar is moeten we natuurlijk nog maar afwachten maar ze zijn iniedergeval goed bezig.

#3

MethoxyRoxy

  MethoxyRoxy


 • >100 berichten
 • 159 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 maart 2004 - 13:59

Wat ik dan denk is:

Wat doet dat voor de wereldbevolking?

#4

biochemiefreak

  biochemiefreak


 • >1k berichten
 • 2330 berichten
 • VIP

Geplaatst op 01 maart 2004 - 15:04

Wat doet dat voor de wereldbevolking?


sorry dit vind ik echt een loze opmerking. :D Vraag ik mij echt af hoeveel levens ervaring heb je? ik heb gezien wat de ziekte met een mens doet en wat voor gevolgen het heeft voor de nabestaanden. En je moet eens zien hoe een mens wordt opgevreten door die ziekte. Geplaatste afbeelding Daarom is dit een goede vooruitgang. En trouwens er zijn nog genoeg andere ziektes of oorzaken waar mensen dood aangegaan die minder verschrikkelijk zijn als kanker.

Je trapt me hiermee behoorlijk om mijn tenen.

Moedertje natuur weet ons elke keer weer te verrassen met een ziekte of een virus kijk maar eens goed om je heen voor dat je weer eens iets loos zegt.

MvG Ron

#5

Jorim

  Jorim


 • >5k berichten
 • 5122 berichten
 • Beheer

Geplaatst op 01 maart 2004 - 16:41

Kanker is wel een van de heftigste (dodelijke) ziektes, mensen gaan idd op een langzame en pijnlijke manier dood (gelukkig hebben wij euthanasie, maar dat is een totaal andere discussie). Maar het is natuurlijk wel een punt, de wereldbevolking, maar om deze nu direct te koppelen aan kanker gaat wel heel ver...

Die uitspraak is natuurlijk niet heel verkeerd, want de bevolkingsgroei is/wordt wel een probleem, maar om ziektes te zien als een oplossing voor de hoeveelheid mensen op aarde is bijna hetzelfde als tijdens het journaal zeggen dat al die overlijdens door honger in Afrika ook een oplossing zijn (terwijl je nog een hap avondeten in je mond stopt)...

Deze discussie is dus eigenlijk redelijk zinloos, want je komt er gewoon nooit uit. Als we iedereen blijven genezen en iedereen in leven houden dan is de volgende stap dat we er voor moeten zorgen dat we ook op een goede manier kunnen leven en een goede oplossing vinden voor de hoeveelheid mensen.
Het is beter om te kijken naar hoe we om willen gaan met de bevolkingsgroei dan om te praten over 'dingen' die de groei zouden kunnen verminderen.

#6

Gideon

  Gideon


 • Chemiefoum.nl erelid
 • 337 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 maart 2004 - 18:54

Biochemiefreak ik vind dat je botte opmerking

Vraag ik mij echt af hoeveel levens ervaring heb je?


eigenlijk niet door de beugel kan.

Je maakt aan de hand van een post, waarmee wel degelijk hoe-kort-door-de-bocht ook een punt gemaakt wordt, een kwetsende opmerking en dat vind ik geen goede zaak.

Iedereen kent wel iemand met kanker of heeft iemand in zijn naaste omgeving die eraan overleden is, en hoe geweldig de ontdekking ook mag zijn er kleven altijd nadelen aan.

Waarom mogen niet de negatieve aspecten ervan belicht worden?

Ik denk zelf dat het helemaal zo gek nog niet is om over dit onderwerp te discussieren, maar daar zou dan wel een mooi ethiekforumpje (wel erg flame gevoelig ben ik bang) voor ingericht moeten worden. :D

#7

biochemiefreak

  biochemiefreak


 • >1k berichten
 • 2330 berichten
 • VIP

Geplaatst op 01 maart 2004 - 20:21

oke ik vatte het wat te persoonlijk op en ik vond de opmerking

Wat doet dat voor de wereldbevolking?

ook erg bot en kwam redelijk hard aan. En daardoor zette ik er zo'n botte opmerking tegen over wat natuurlijk niet goed is. :D Een modder gevecht moeten we er natuurlijk niet van maken.

Maar zo word het wel een discussie die inderdaad nergens overgaat en het doel volkomen mist. Hier bij sluit ik mij helemaal aan bij Jorim

Voor die gene die zich gekwetst voelen voor mijn opmerking hierbij mijn excuses. 8-)

De mensheid vecht al zijn hele bestaan tegen ziektes en dat gevecht moet altijd door blijven gaan. Want zonder onderzoek en ontwikkeling zullen er nog meer ziektes ontstaan. Met grote gevolgen vandien

#8

Gideon

  Gideon


 • Chemiefoum.nl erelid
 • 337 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 maart 2004 - 21:30

biochemiefreak, heb jij een idee op welke basis deze medicijnen werken? Ik heb wel gehoord over toepassing van RNAi/siRNA om genen plat te leggen (voor geÔnteresseerden klik HIER), zou dit ook het geval kunnen zijn bij onderdrukken van eiwitten die de angionese bevorderen? of gebeurt dit immunologisch?

#9

biochemiefreak

  biochemiefreak


 • >1k berichten
 • 2330 berichten
 • VIP

Geplaatst op 01 maart 2004 - 23:02

hallo Gideon ik heb met vol intresse het artikel gelezen. Het lijkt mij echt een grote stap voorwaarts voor het kanker onderzoek.


In het artikel gaat het om een genetisch middel dat doormiddel van RNA de mRNA van een tumorcel bij het specifieke kanker geval (ongecontroleerde aanmaak aan een anti-apoptosis eiwit) tot stop kan brengen en zo eigenlijk de bron te lijf gaat. Ik las het en dacht eigenlijk wat hebben als eindproduct. Gaat de cel over in een normale apoptosis en sterft af als het is uit "geleefd" of gaat het juist door die mutatie de eiwit aanmaak blokkeren en sterft het gelijk af. Maar goed dat even te zijde.

Je wilt volgens mij weten hoe avastine werkt , het medicijn uit het artikel uit de krant. avastine is een middel dat remt de ongecontroleerde groeit van tumor cellen. ik ben wat gaan zoeken op google maar vind er toch maar weinig van bij het TNO in Leiden zijn ze nu met onderzoeken bezig op zoek naar de ideale remmer en versneller voor angionese. Ze praten hierover enzymen en eiwit eiwit reacties.link TNO
endostatine en angiostatine zijn ook remmers voor kanker die nieuw zijn. Deze geneesmiddelen kunnen naast de bestaande therapieŽn als chemo of bestraling worden ingezet en zijn niet toxisch omdat ze worden gemaakt van natuurlijke (menselijke) proteÔnesuitleg klik hier

Deze medicijnen hebben dus niets met genetica te maken dacht ik zo. Dus puur immunologisch gezien liggen er voor dit medicijn de methodes. Eiwit remt de groei van bloedvaatje naar de tumorcellen.

#10

Gideon

  Gideon


 • Chemiefoum.nl erelid
 • 337 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 maart 2004 - 13:15

dat ziet er inderdaad veelbelovend uit 8-) ben ook erg benieuwd hoe lang het nog duurt voordat dit op de markt komt... misschien krijgen we over 10 jaar wel kortdurende cocktailbehandelingen uitgeschreven die worden aangeboden of het penicilline kuurtjes zijn. :D

#11

biochemiefreak

  biochemiefreak


 • >1k berichten
 • 2330 berichten
 • VIP

Geplaatst op 02 maart 2004 - 15:22

dat zal grappig zijn :D
"Ooh ik zie het al u heeft kanker. Hier heb je een receptje van 14 dagen en dan ben er zo weer boven op". hahaha lijkt me wel humor 8-)

#12

Jantine_CF

  Jantine_CF


 • Chemieforum.nl erelid
 • 485 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 maart 2004 - 17:08

Er duikt vast wel weer een nieuwe dodelijke (welvaarts)ziekte op, maar ik ben blij dat ze aardig op weg zijn om er wat aan te kunnen doen.

#13

Jorim

  Jorim


 • >5k berichten
 • 5122 berichten
 • Beheer

Geplaatst op 05 oktober 2004 - 08:21

Nieuwe behandeling schaadt alleen kankercellen

PETTEN - Een nieuwe doelgerichte behandeling van kanker in de hersenen die afgelopen zomer voor het eerst in Petten is uitgeprobeerd op een Duitse patiŽnt, lijkt aan te slaan. Dat heeft de Duitse professor W. Sauerwein maandag verteld tijdens een persconferentie van het gezamenlijk onderzoekscentrum JRC van de Europese Commissie.

De patiŽnt uit het universitaire ziekenhuis in het Duitse Essen had zeven uitzaaiingen van een agressieve vorm van huidkanker in zijn hersenen. Voor zijn behandeling kreeg hij een medicijn toegediend dat zich alleen aan de kankercellen hecht, waarna hij in het onderzoekscentrum in Petten werd bestraald.

Door een reactie van het Boron 10 isotoop in het medicijn op de neutronen van de bestraling, zijn de kankercellen zodanig aangetast dat ze zich niet meer kunnen vermenigvuldigen.

Volgens Sauerwein worden de tumoren in zijn hoofd nu nog steeds kleiner. Hoewel de patiŽnt normaliter nu bijna overleden zou zijn, is hij niet genezen. De man heeft op meerdere plaatsen van zijn lichaam uitzaaiingen.

Bron: NHD van dinsdag 5 oktober

Kijk dat zijn de ontwikkelingen zoals we ze willen zien. :cry:

#14

Myrte

  Myrte


 • 0 - 25 berichten
 • 23 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 oktober 2004 - 12:57

inderdaad :cry: dat geeft ons weer moed om verder te studeren :D
nu maar hopen dat het bij iedereen werkt.....

Veranderd door Myrte, 31 oktober 2004 - 12:01


#15

biochemiefreak

  biochemiefreak


 • >1k berichten
 • 2330 berichten
 • VIP

Geplaatst op 05 oktober 2004 - 13:08

Dit is natuurlijk een goede vooruitgang.
Ik heb contact via het AZG met een wetenschapper die zich op verzoek van het KWF bezig is met hersentumoren onderzoek. Hij probeert een beetje het zelfde doormiddel van medicatie en straling tumoren te lijf gaan.
Ik kan er natuurlijk door geheimhoudings plicht er niet meer over vertellen. Maar het is allemaal heel interesant hoor :cry:

MvG Ron

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures