Springen naar inhoud

activiteit vaste stoffen in heterogene mengsels


 • Log in om te kunnen reageren

#1

diedhert

  diedhert


 • >25 berichten
 • 32 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 03 maart 2004 - 20:41

In de vergelijking van een evenwichtsconstante van een reactie in heterogeen milieu gaat men vaste stoffen en vloeistoffen achterwege laten. (Zumdahl, 2de editie, p 194-195). Dit heeft te maken met het feit dat de activiteit van vaste stoffen gelijk is aan 1. Alleen begrijp ik geen iota van wat hiermee wordt bedoeld. Het concept activiteit wordt ge´ntroduceerd op p193. In de eerste regel wordt meteen verwezen naar hoofdstuk 10 (de echte evenwichtsconstante bevat in feite niet de evenwichtsdrukken/concentraties maar de ratio ten opzichte van een referentiedruk/concentratie). Helaas vind ik ook in Hfdst 10 niets hieromtrent terug.

Kan iemand mij helpen ?
Met vriendelijke groeten,

Diederik D'Hert

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jantine_CF

  Jantine_CF


 • Chemieforum.nl erelid
 • 485 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 maart 2004 - 08:39

Ja leuk, Zuhmdahl, heb ik ook nog gehad. Het begrip activiteit moet je gewoon aannemen, later krijg je er wel een gevoel bij. Zo is het soms in oplossingen dat de activiteit van een ionsoort niet gelijk is aan de concentratie, je kan je voorstellen dat een 2+ ion, 0,1 Molair 'sterker' is dan een 1+ ion 0,1 Molair. Er zijn formules voor om die activiteit te berekenen. Dit is vooral van belang in de elektrochemie en evenwichtstheorie, als je de activiteit berekend hebt, kun je gewoon doorgaan met die getallen alsof het concentraties zijn en invullen in evenwichtsbreuken. :D

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures