Springen naar inhoud

cryogene koel-apparatuur


 • Log in om te kunnen reageren

#1

*_gast_Loebas_*

 • Gast

Geplaatst op 06 april 2004 - 15:31

L.S.

Ik zit al enkele dagen het internet af te zoeken naar sites met informatie over, en verkrijgbaarheid van apparatuur geschikt voor cryogene koeling en opslag. Het gaat mij hierbij specifiek om het verkrijgen van LN en LOX. (liquid nitrogen, oxygen) (Ten overvloede: het gaat hier dus om temperaturen van 180 ~ 195 graden celsius onder nul.)

Achtergrond is amateur raketbouw; in plaats van vaste brandstof wil ik nu vloeibare brandstof gebruiken. Ik ben voornamelijk op zoek naar koeling van zuurstof, en heb begrepen dat dit meestal mbv LN gaat. Ik ben me bewust van de gevaren van LOX. Ik heb gewerkt en geŽxperimenteerd met elektrolyse van water en lichte peroxide-oplossingen. Ik heb ervaring met oxidizers.

Als iemand mij tips kan geven met betrekking tot dit onderwerp, ben ik daar zeer verguld mee. Bij voorbaat hartelijk bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jorim

  Jorim


 • >5k berichten
 • 5122 berichten
 • Beheer

Geplaatst op 06 april 2004 - 21:04

Cryogeen betekent letterlijk koudmakend. Het wordt gebruikt om onderzoek bij lage temperaturen aan te geven. Vaak worden voor dat soort cryogene experimenten stoffen gebruikt die bij een hele lage temperatuur koken. Belangrijk zijn hiervoor de vloeistoffen van stikstof (77K), waterstof (20K) en helium (4.2K). Vloeibare stikstof kost ongeveer evenveel als melk, en wordt in grote hoeveelheden voor allerlei experimenten ingezet. Vloeibare helium is veel duurder, en door de veel lagere verdampingsenthalpie minder geschikt om te transporteren. Het wordt dan ook alleen voor specifieke experimenten ingezet die de extreem lage temperatuur nodig hebben, en dan lokaal uit heliumgas aangemaakt.

Veel wetenschappelijke experimenten hebben baat bij lage temperaturen omdat de atomen bij zulke temperaturen veel minder snel bewegen, en omdat er bij lage temperaturen minder ruis in elektronische circuits optreedt. Ook hebben sommige stoffen verrassende eigenschappen bij lage temperaturen, zoals supervloeibaarheid en supergeleiding.

Wat wil je weten ??? Waar je het moet kopen, hoe het werkt, ervaringen of gewoon zo veel mogelijk ??? Als je iets specifieker bent zullen meer mensen makkelijker kunnen reageren :D

#3

*_gast_Loebas_*

 • Gast

Geplaatst op 06 april 2004 - 23:51

haa ja dat is precies wat ik zoek, zo duur als melk :D

jorim, ik wil van alles weten! Geplaatste afbeelding
om te beginnen inderdaad waar ik het kan kopen. ik heb op veel plaatsen op internet gelezen over proeven, bijvoorbeeld met superkoeling van een computer (cpu) en dan hebben ze het er over "ik nam 10 liter LN"... maar inderdaad zoals ik al zei: waar kan ik het krijgen/kopen?

en daarnaast of er mensen zijn die ervaring hebben met het gebruik van supergekoelde vloeistof, of er bepaalde handigheden zijn, of bepaalde apparaten die aanbevolen worden.
verder mbt opslag van LN of LOX wat de beste manier is; gekoeld of onder druk, of een combinatie van die twee

waarschijnlijk heb ik in de toekomst nog wel een tiental vragen, ik ben altijd nieuwsgierig naar alles eigenlijk, dus iedereen die denkt dat hij/zij iets weet waar ik de komende tijd iets aan heb, posten alsjeblieft!

#4

maximus conjugatius

  maximus conjugatius


 • 0 - 25 berichten
 • 11 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 september 2004 - 11:35

Je hebt gespecialiseerde tanks nodig, die speciaal zijn ontworpen voor dat doeleinde. In een zgn. Dewar kan je wel LN bewaren, maar niet erg lang. Je zou eens kunnen informeren bij wat grote bedrijven zoals Air Liquide en Hoek Loos. Maar een pak melk? Wordt moeilijk. Ik schat de apparatuur die gebruikt wordt best prijzig. Evengoed succes ermee!

Groetjes Maximus Conjugatius
Als iedereen naar rechts kijkt is het verstandig om ook eens naar links te kijken.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures