[scheikunde] Profielwerkstuk Azijn
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 4
[scheikunde] Profielwerkstuk Azijn
Ik ben bezig met een profielwerktsuk over azijn. Het vak waarvoor we het doen is scheikunde. Het enige dat we nog niet hebben is een goed onderzoek dat we hiervoor kunnen gebruiken? . Hopelijk heeft iemand wat tips
Alvast bedankt!!
Alvast bedankt!!
-
- Berichten: 1
Re: [scheikunde] Profielwerkstuk Azijn
Hallo allemaal,
Wij hebben ons profielwerkstuk scheikunde over azijn.
Wij zoeken alleen nog een leuke proef die wij in ons laboratorium kunnen doen.
Alvast bedankt allemaal!!
Wij hebben ons profielwerkstuk scheikunde over azijn.
Wij zoeken alleen nog een leuke proef die wij in ons laboratorium kunnen doen.
Alvast bedankt allemaal!!
- Beheer
- Berichten: 5.917
Re: [scheikunde] Profielwerkstuk Azijn
Even jullie vragen samengevoegd aangezien het op hetzelfde neerkomt.
Beide welkom op Chemieforum.nl
Beide welkom op Chemieforum.nl
Dit is mijn testonderschrift
Link: http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=59270
Link: http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=59270
- Berichten: 6.314
Re: [scheikunde] Profielwerkstuk Azijn
Azijn... daar kan je heel veel over vertellen. Het ligt er vooral aan waar je in geinteresseerd bent!
Je kan denken aan: soorten azijn (natuur-, schoonmaak-, ijs-) of andere verschijningsvormen (azijnzuur anhydride, CH3(CO)O(CO)CH3).
Zoek eens uit...
...hoe het wordt gemaakt
...waar het wordt gemaakt
...waarom azijn zo lekker ruikt ( )
...enzovoorts
Om maar wat voobeelden te noemen. Als je vragen tegenkomt, kan je ze natuurlijk altijd weer stellen!
Je kan denken aan: soorten azijn (natuur-, schoonmaak-, ijs-) of andere verschijningsvormen (azijnzuur anhydride, CH3(CO)O(CO)CH3).
Zoek eens uit...
...hoe het wordt gemaakt
...waar het wordt gemaakt
...waarom azijn zo lekker ruikt ( )
...enzovoorts
Om maar wat voobeelden te noemen. Als je vragen tegenkomt, kan je ze natuurlijk altijd weer stellen!
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)
- Beheer
- Berichten: 5.917
Re: [scheikunde] Profielwerkstuk Azijn
Je zou wat onderzoekjes kunnen doen naar de verschillen tussen de soorten azijn, of een onderzoekje naar de verschillende bestanddelen...
Kijk eerst maar eens een beetje rond op onderstaande sites:
http://www.natuurwinkelmeppel.nl/producten/Azijn.htm
http://www.xs4all.nl/~evloenen/Azijn%20van...%20gisting.html
http://www.nieuweband.nl/dnbpubl/index.htm?target=azijn.htm
http://www.xs4all.nl/~rjmmilt/index.htm?ht...htm^submenu.htm
Kijk eerst maar eens een beetje rond op onderstaande sites:
http://www.natuurwinkelmeppel.nl/producten/Azijn.htm
http://www.xs4all.nl/~evloenen/Azijn%20van...%20gisting.html
http://www.nieuweband.nl/dnbpubl/index.htm?target=azijn.htm
http://www.xs4all.nl/~rjmmilt/index.htm?ht...htm^submenu.htm
Dit is mijn testonderschrift
Link: http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=59270
Link: http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=59270
- Berichten: 2.953
Re: [scheikunde] Profielwerkstuk Azijn
Bovenstaande links gaan over natuurazijn. Op industriele schaal wordt ook op grote schaal azijnzuur geproduceerd (niet voor consumptie). De eerste synthetische route is ontwikkeld rond 1930 uitgaande van steenkool:
Steenkool -> CaC2
CaC2 + H2O -> C2H2 (acetyleen)
C2H2 + H2O (o.i.v Hg2+) -> CH3COH
CH3COH + O2 -> azijnzuur
Dit (vrij smerige) proces met kwikzouten werd in de vijftiger jaren vervangen door processen die uitgingen van olieproducten (etheen of butaan):
C2H4 + H2O -> CH3CH2OH
CH3CH2OH (o.i.v Cu of Ag bij 250 °C) -> CH3COH
CH3COH + O2 -> azijnzuur
Celanese proces:
butaan + O2 -> azijnzuur + (veel) bijproducten
in 1962 werd het Wacker proces ontwikkeld:
C2H4 + O2 (o.i.v stoichiometrisch CuCl en Pd) -> CH3COH
CH3COH + O2 -> azijnzuur
De koper en palladium zouten die bij dit proces ontstonden werden geregenereerd en opnieuw gebruikt
Ook dit proces is tegenwoordig weer vervangen door het BASF proces (1966) en het Monsato proces (1970). Beide processen gebruiken synthese gas (een mengsel van CO en H2 als uitgangsmateriaal.
Uit synthese gas wordt o.i.v CuO.ZnO (katalysator) methanol gemaakt:
CO + H2 -> CH3OH
met behulp van een homogene cobalt- (BASF, 500 atm druk) of rhodium- (Monsato, 20 atm druk) katalysator wordt de methanol met behulp van CO omgezet in azijnzuur. Een efficient en schoon proces, en een mooi voorbeeld van de toepassing van homogene katalyse in de industrie.
CH3OH + CO -> azijnzuur
Steenkool -> CaC2
CaC2 + H2O -> C2H2 (acetyleen)
C2H2 + H2O (o.i.v Hg2+) -> CH3COH
CH3COH + O2 -> azijnzuur
Dit (vrij smerige) proces met kwikzouten werd in de vijftiger jaren vervangen door processen die uitgingen van olieproducten (etheen of butaan):
C2H4 + H2O -> CH3CH2OH
CH3CH2OH (o.i.v Cu of Ag bij 250 °C) -> CH3COH
CH3COH + O2 -> azijnzuur
Celanese proces:
butaan + O2 -> azijnzuur + (veel) bijproducten
in 1962 werd het Wacker proces ontwikkeld:
C2H4 + O2 (o.i.v stoichiometrisch CuCl en Pd) -> CH3COH
CH3COH + O2 -> azijnzuur
De koper en palladium zouten die bij dit proces ontstonden werden geregenereerd en opnieuw gebruikt
Ook dit proces is tegenwoordig weer vervangen door het BASF proces (1966) en het Monsato proces (1970). Beide processen gebruiken synthese gas (een mengsel van CO en H2 als uitgangsmateriaal.
Uit synthese gas wordt o.i.v CuO.ZnO (katalysator) methanol gemaakt:
CO + H2 -> CH3OH
met behulp van een homogene cobalt- (BASF, 500 atm druk) of rhodium- (Monsato, 20 atm druk) katalysator wordt de methanol met behulp van CO omgezet in azijnzuur. Een efficient en schoon proces, en een mooi voorbeeld van de toepassing van homogene katalyse in de industrie.
CH3OH + CO -> azijnzuur
-
- Berichten: 485
Re: [scheikunde] Profielwerkstuk Azijn
Titraties van verschilllende merken tafelazijn waarbij je het gehalte azijnzuur in gr/L berekent. Je zult zien dat de hoeveelheden verschillend zijn
-
- Berichten: 4
Re: [scheikunde] Profielwerkstuk Azijn
En verschillende soorten azijn titreren zijn dat een goede proef of hebben jullie nog meer tips
-
- Berichten: 40
Re: [scheikunde] Profielwerkstuk Azijn
Ik heb ook een vraag over azijn!
Wat is het verschil tussen schoonmaakazijn en huishoudazijn?
Graag een toelichting en de bronnen
Niels
Wat is het verschil tussen schoonmaakazijn en huishoudazijn?
Graag een toelichting en de bronnen
Niels
- Beheer
- Berichten: 5.917
Re: [scheikunde] Profielwerkstuk Azijn
Huishoudazijn is gewone azijn die in de keuken wordt gebruikt en schoonmaakazijn is geconcentreerder (±8% azijnzuur) om goed mee schoon te kunnen maken.
En als je azijnzuur wil gaan bepalen kan dat heel goed conductometrisch. Zie thuisexperimenteren.nl
Succes!
En als je azijnzuur wil gaan bepalen kan dat heel goed conductometrisch. Zie thuisexperimenteren.nl
Succes!
Dit is mijn testonderschrift
Link: http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=59270
Link: http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=59270
-
- Berichten: 40
Re: [scheikunde] Profielwerkstuk Azijn
Is er ook een uitgebreide verklaring en de precieze verschillen?
Niels..
Niels..
- Beheer
- Berichten: 5.917
Re: [scheikunde] Profielwerkstuk Azijn
Hoe bedoel je ?? Verschillend is alleen de concentratie azijnzuur 4% (dacht ik) om 8% en het doel van gebruik (teveel azijnzuur is niet drinkbaar, maar maakt wel goed schoon)...Is er ook een uitgebreide verklaring en de precieze verschillen?
Dit is mijn testonderschrift
Link: http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=59270
Link: http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=59270
-
- Berichten: 40
Re: [scheikunde] Profielwerkstuk Azijn
Kijk, ik bedoel wat er in schoonmaak azijn allemaal voor producten en in huishoudazijn zodat je een tabel kan maken en die kan vergelijken snap je?
Niels
Niels
-
- Berichten: 3
Re: [scheikunde] Profielwerkstuk Azijn
ik moet ook over azuijn een aantal dingen weten,
en mijn vraag hierbij is dan,
- wat is het verschil tussen huishoud azijn en natuurlijk azijn.
- welke verschillen zijn er als het over merk en concentratie gaat?
alvast bedankt
en mijn vraag hierbij is dan,
- wat is het verschil tussen huishoud azijn en natuurlijk azijn.
- welke verschillen zijn er als het over merk en concentratie gaat?
alvast bedankt
- Berichten: 6.314
Re: [scheikunde] Profielwerkstuk Azijn
Volgens mij kan huishoudazijn ook natuurazijn zijn... "natuurazijn" slaat volgens mij alleen op het feit dat het uit natuurlijke bron is gewonnen (correct me if I'm wrong).
Verschillen tussen merken kan je niet aangeven: kijk op de etiketten om een indicatie te hebben... maar als échte chemiscus ga je gewoon zelf bepalen hoe sterk een azijnoplossing is .
Verschillen tussen merken kan je niet aangeven: kijk op de etiketten om een indicatie te hebben... maar als échte chemiscus ga je gewoon zelf bepalen hoe sterk een azijnoplossing is .
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)