evenwichtsconstante van vitamine c
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 9
evenwichtsconstante van vitamine c
hallo,
wij moeten de eigenschappen van vitamine C beschrijven voor een powerpoint presentatie.
een aantal vraagjes:
- wat is de evenwichtsconstante hiervan
- hoe kun je ph meten
verder willen we ook nog weten hoe (vitamine C) wordt gemaakt en hoe het kan worden aangetoond
alvast bedankt
Biochemiefreak: twee berichten in een geplaatst voor het overzicht
wij moeten de eigenschappen van vitamine C beschrijven voor een powerpoint presentatie.
een aantal vraagjes:
- wat is de evenwichtsconstante hiervan
- hoe kun je ph meten
verder willen we ook nog weten hoe (vitamine C) wordt gemaakt en hoe het kan worden aangetoond
alvast bedankt
Biochemiefreak: twee berichten in een geplaatst voor het overzicht
- Berichten: 2.953
Re: evenwichtsconstante van vitamine c
Ik neem aan dat jullie de pKa van het zuur willen weten. Vitamine C kan twee protonen afsplitsen en heeft dus ook 2 pKa waardes (voor afsplitsing van het eerste en vervolgens van het tweede proton):
pKa1 = 4.17
pKa2 = 11.57 (bij 37 °C)
Je kunt de pH (simpel maar niet zo nauwkeurig) meten met een pH papiertje. Voor een nauwkeurige bepaling heb je toch een (geijkte) pH-meter nodig. Er bestaan simpele digitale pH-metertjes, maar ik weet niet of jullie die tot je beschikking hebben.
Vitamine C wordt volgens een 70-jaar oud proces (Reichstein proces) gemaakt uit D-glucose.
D-glucose -> D-sorbitol -> L-sorbose -> diaceton L-sorbose -> 2-keto-L-Gulonic acid -> 2-keto-L-Gulonic acid methyl ester -> L-ascorbinezuur (vitamine C)
De tweede stap is een fermentatie, de rest zijn chemische stappen. In een nieuwere syntheseroute (1960) zijn een aantal van de laatste (chemische) stappen ook vervangen door een fermentatie-stap. Beide methoden leveren een opbrengst van circa 60% op basis van glucose.
pKa1 = 4.17
pKa2 = 11.57 (bij 37 °C)
Je kunt de pH (simpel maar niet zo nauwkeurig) meten met een pH papiertje. Voor een nauwkeurige bepaling heb je toch een (geijkte) pH-meter nodig. Er bestaan simpele digitale pH-metertjes, maar ik weet niet of jullie die tot je beschikking hebben.
Vitamine C wordt volgens een 70-jaar oud proces (Reichstein proces) gemaakt uit D-glucose.
D-glucose -> D-sorbitol -> L-sorbose -> diaceton L-sorbose -> 2-keto-L-Gulonic acid -> 2-keto-L-Gulonic acid methyl ester -> L-ascorbinezuur (vitamine C)
De tweede stap is een fermentatie, de rest zijn chemische stappen. In een nieuwere syntheseroute (1960) zijn een aantal van de laatste (chemische) stappen ook vervangen door een fermentatie-stap. Beide methoden leveren een opbrengst van circa 60% op basis van glucose.