Springen naar inhoud

Zilver uit zilveroxide: hoe?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

loner

  loner


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 oktober 2004 - 19:00

Hallo,

ik ben werkzaam op een repro-afdeling en het is van overheidswege verplicht om zilver uit fixeer terug te winnen door middel van electrolyse. Ik vraag mij af of dit zilveroxide - want dat is het toch? - aan een chemisch proces valt te onderwerpen, zodat het uiteindelijk weer schoon zilver wordt.

Ik weet dat ik volgens de regels geen 'hoe kan ik'-vragen mag posten, maar ik heb echt lang gezocht op internet, maar kan helaas gewoon geen antwoord vinden.
Iemand noemde als begin het oplossen van zilveroxide in salpeterzuur of nitreerzuur, zodat er zilvernitraat zou worden gevormd en daar bleef het helaas bij...

In de hoop dat iemand zo vriendelijk wilt zijn mij te helpen.

Groet, Jurgen

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jorim

  Jorim


 • >5k berichten
 • 5122 berichten
 • Beheer

Geplaatst op 16 oktober 2004 - 15:17

Welkom op Chemieforum.nl en natuurlijk willen wij je helpen!

Wat gebeurt erbij de electrolyse ?? Je hebt twee electroden, een kathode en en anode. Aan de kathode wordt zilver gereduceerd (Ag+ + e- <=> Ag(s)) tot metallisch zilver (een vaste stof die hecht aan de kathode) en aan de anode worden sulfiet (SO32-) en thiosulfate (S2O32-) geoxideerd, maar dat is verder niet van belang.

Het metallische zilver wordt vervolgens van de electrode afgeklopt en voor zuivering naar een gespecialiseerd bedrijf gestuurd dat met behulp van smeltovens het opwerkt tot 99,95% zuiver zilver. Dit is, als ik mijn internet zoektochtje goed begrijp, de standaard methode.

Door het gebruik van smeltovens denk ik niet dat dit een door jouw uitvoerbare methode is. Hiervoor zijn gespecialiseerde bedrijven zoals Argentia, Edelchemie, Van Vlodrop, Verstraete Verbrugge Milieu (VVM), Interchemic en Metalchem DRS voor die dan ook alle klussen op zich nemen...

Bronnen:
http://www.aoo.nl/im...a_zw_fixeer.pdf
http://www.aoo.nl/im...09_fga_vast.pdf
http://es.epa.gov/te...m/htmfct12.html
http://www.p2pays.org/ref/01/00048.htm

#3

loner

  loner


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 oktober 2004 - 15:56

Heel erg bedankt voor de uitleg. Ik heb dan waarschijnlijk met de verkeerde sleutelwoorden gezocht op internet.

De firma waarvoor ik werkzaam ben doet inderdaad zaken met Argentia. (Alleen snap ik dan niet waarom het door mijn bedrijf teruggewonnen zilver (d.m.v. electrolyse dus) niet afgegeven wordt als die daar toch niets mee kan doen.)

Afgaande op de informatie neem ik aan dat - zoals je zelf ook al schrijft - het terugwinnen van zuiver zilver (men noemt smelten op een temperatuur van 1300C) enkel door gespecialiseerde bedrijven gedaan kan worden. Hiermee is mijn vraag beantwoord. Helaas...

Mocht er desondanks iemand nog een andere methode weten, dan lees ik dat graag!

Groet, Jurgen

Veranderd door loner, 16 oktober 2004 - 16:02


#4

Takolin

  Takolin


 • >25 berichten
 • 81 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 oktober 2004 - 19:28

De fotolyse van zilvernitraat.
Laten reageren met salpeterzuur en bloot stellen aan een hevig licht.

#5

loner

  loner


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 oktober 2004 - 20:03

Bedankt voor je reactie.

Kun je dit uitleggen AUB?
Wat gebeurt er precies bij contact met salpeterzuur, hoe sterk moet het zuur zijn, etc. Een stap voor stap uitleg is zeer welkom!

Groet, Jurgen

#6

Tom_CF

  Tom_CF


 • >100 berichten
 • 159 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 oktober 2004 - 21:19

De fotolyse van zilvernitraat.
Laten reageren met salpeterzuur en bloot stellen aan een hevig licht.


Dit werkt niet (of slecht) met zilvernitraat. Je kunt dan beter zilverchloride nemen (alhoewel deze methode in het algemeen slecht is om zilver te krijgen).

2 AgCl + licht -> 2 Ag + Cl2

aan de anode worden sulfiet (SO32-) en thiosulfate (S2O32-) geoxideerd


Volgens mij haal je hier twee processen door elkaar. Je kunt zilver maken door het met een van de door jou genoemde stoffen te reduceren (dus de thio-oplossing met zilveroplossing mengen).

Aan de andere kant kun je het electrochemisch doen, dus met stroom. Volgens mij krijg je bij de laatste methode veel zuiverder zilver dan met thiosulfaat. Dit kun je misschien aan een juwelier verkopen.

#7

loner

  loner


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 oktober 2004 - 18:06

Ook jij bedankt voor je reactie, Tom!

Klopt het dat ik deze stof zo kan verkrijgen?
"Wanneer een oplossing van zilvernitraat gevoegd wordt bij een oplossing van keukenzout NaCl, slaat het slecht oplosbare zilverchloride neer."

En hoe gaat het dan verder?

En zijn dit - smelten of zilverchloride/licht - de enigste 2 manieren om zilver uit zilveroxide te krijgen?

Veranderd door loner, 21 oktober 2004 - 18:50


#8

Tom_CF

  Tom_CF


 • >100 berichten
 • 159 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 oktober 2004 - 20:13

Met smelten wordt het smelten van zilver bedoeld. Het zilver is in dit geval al uit de oplossing gewonnen en wordt d.m.v. smelten verder verwerkt.

Voor het winnen van zilver uit een oplossing zijn hier in totaal drie methodes genoemd ((aq) geeft aan dat de stof in water is opgelost en (s) geeft aan dat het een vaste stof is):

- Reactie van zilverchloride met licht, geeft chloorgas en zilver

2 AgCl + licht -> 2 Ag + Cl2

- Reactie van een zilveroplossing met een reducerende zwavelverbinding

2 Ag+(aq) + 2 S2O32- -> 2 Ag(s) + S4O62-
2 Ag+(aq) + 2 SO32- + 2 OH- -> 2 Ag(s) + SO42- + H2O

- Kathodische reductie van een zilveroplossing aan een electrode

Ag+(aq) + e- -> Ag(s)

Het zilver is steeds in de vorm van ionen in oplossing, en het gaat hierbij dus niet om zilveroxide! Als je van zilveroxide uitgaat kun je het inderdaad eerst in salpeterzuur oplossen en dan daarmee de bovengenoemde reacties uitvoeren.

Ag2O(s) + 2 HNO3(aq) -> 2 Ag+(aq) + H2O + 2 NO3-(aq)

Voor het oplossen van zilveroxide moet verdund salpeterzuur voldoende zijn. Als je geconcentreerd salpeterzuur neemt, moet je de zo verkregen zilveroplossing eerst verdunnen omdat anders de electrolyse/reductie slecht of misschien helemaal niet afloopt.

Er zijn zeker nog meer mogelijkheden om zilver uit een oplossing te verkrijgen, maar de laatste twee lijken mij het meest logisch. De eerste reactie is eerder als bijkomende reactie bij de opslag van zilverchloride te noemen.

Bij de reactie van een zilveroplossing met thiosulfaat of sulfiet heb je een grotere kans dat het zilver als een fijnverdeeld zwart poeder neerslaat, dat dan weer slecht te verwerken is. Je kunt het beter met electrolyse proberen. Als je dan als negatieve electrode een dunne zilverstaaf gebruikt, hoef je het zilver later niet meer van de electrode te halen.

Het lijkt me niet slim om zilvernitraat met natriumchloride om te zetten, omdat je het zilverchloride slecht verder verwerken kunt.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures