Vanderwaalskrachten

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 32

Vanderwaalskrachten

Waarom verhoogt de Van der Waalskrachten het kookpunt?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.314

Re: Vanderwaalskrachten

Als je bekijkt wat koken eigenlijk voor proces is, kan dat eenvoudig uitgelgd worden:

Koken is eigenlijk het loskomen van de moleculen van een stof van elkaar. Zoals je denk ik wel weet, zijn de moleculen in vaste fase dicht opeen gepakt (soms zelfs heel gestructureerd, bijv. bij water). In de vloeibare fase zijn moleculen beweeglijker, maar worden door de Vanderwaalskrachten bijeen gehouden.

In de gasfase, die ontstaat als de vloeistof gaat koken, breken de moleculen los. De energie die door het verwarmen aan de moleculen wordt toegevoegd, is dan groot genoeg om de "lijmende" werking van de Vanderwaalskrachten op te heffen.

Logisch dus: als je sterkere Vanderwaalskrachten hebt in een bepaalde stof, moet je dus meer energie aan de vloeistof toevoegen om die krachten te overwinnen. Dat betekent dus dat je meer warmte moet toevoegen om het koken te laten beginnen (warmte is immers ook energie), en dus is er sprake van een hoger kookpunt.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

Reageer