calciumwaterstofcarbonaat

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 25

calciumwaterstofcarbonaat

Calciumcarbonaat lost slecht op in water, door echter Co2 door het water te leiden lost het wel op door de vorming van waterstofcarbonaationen en calcium ionen.

Een leerling van me is bezig met een onderzoek naar hard water, vorming van druipsteen grotten e.d.

Wat we zoeken en niet kunnen vinden is de oplosbaarheid in gr/l van het zout Calciumwaterstofcarbonaat. (calciumbicarbonaat)

Met groet Rob Romanesco (Toa scheikunde)

Gebruikersavatar
Beheer
Berichten: 5.917

Re: calciumwaterstofcarbonaat

Volgens dit pdf'je is het 13 ppm (13 mg calciumbicarbonaat/L) en met behulp van CO2 wel 500-1000 ppm, maar dat is, volgens dit pdf'je wel afhankelijk van pH en temperatuur...

Hier staat dat er 6,69 x 10-5 mol CaCO3/Liter kan worden opgelost.

Met een beeje creatief googlen (in ieder geval Engels) moet je zelf toch ook een heel eind kunnen komen...

Gebruikersavatar
Berichten: 2.953

Re: calciumwaterstofcarbonaat

De reden dat de oplosbaarheid van calciumbicarbonaat nergens getabelleerd staat (zelfs niet in het handbook of chemistry en physics), komt waarschijnlijk doordat de verbinding als vaste stof niet geisoleerd kan worden. Bij het indampen van een oplossing treedt de volgende reactie op (stond ook in t pdf-je):

Ca(HCO3)2 -> CaCO3 + H2O + CO2

Dit gebeurt klaarblijkelijk niet bij de Na, K, Cs zouten van bicarbonaat. Als je even zoekt zie je dat er geen bicarbonaat zouten van 2-waardige ionen (2+) te vinden zijn, enkel van enkelwaardige ionen (1+).

De oplosbaarheid is dus zoals Jorim al opmerkt sterk afhandelijk van temperatuur, partiële CO2 druk en pH omdat deze direct van invloed zijn op de oplosbaarheid van CO2 in water. De bovenstaande reactie kun je dus zien als een evenwicht voor een verzadigde calciumcarbonaat-oplossing in de aanwezigheid van CO2

Je kunt natuurlijk voor de in de druipsteengrot geldende omstandigheden zelf de maximale oplosbaarheid van calcium bicarbonaat bepalen. Borrel buitenlucht door een suspensie van calcium carbonaat (wel roeren) bij een constante temperatuur (grot) gedurende een paar uur (aangenomen dat de CO2 concentraties in de grot en op de plek waar je het experiment uitvoerd hetzelfde zijn). Laat de suspensie uitzakken en neem een bekend volume van de bovenstaande heldere oplossing. Verdamp het water en weeg de overgebleven hoeveelheid CaCO3. Deze hoeveelheid kun je terugrekenen naar de hoeveelheid calcium bicarbonaat die je in oplossing had.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Berichten: 25

Re: calciumwaterstofcarbonaat

DrQuico, bedankt. dit is voor mij bruikbare info.

Groet Rob

Reageer