Springen naar inhoud

GC Headspace-SPME


 • Log in om te kunnen reageren

#1

the_boss

  the_boss


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 oktober 2004 - 17:12

Kan iemand mij ff uitleggen wat SPME is en wat Headspace SPME is

(SPME = Solid Phase Microextraction)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Matt

  Matt


 • >25 berichten
 • 39 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 oktober 2004 - 11:28

Ja hoor, dat kan ik wel, maar typ ook eens SPME in bij Google en je krijgt een waslijst aan uitleg. Hier vind je ook de verschillende materialen en hun toepassing.

Maar goed: SPME (je weet al waar de letters voor staan).
Headspace bemonstering doe je meestal om geen extractie van je vloeistof te hoeven doen. Bij een hoge temperatuur komen vluchtige bestanddelen in de lucht en die kun je bemonsteren zonder last te hebben van de vloeistofmatrix. Om de headspace (=de lucht en dan meestal boven een vloeistof) te bemonsteren kun je met een injectiespuit gewoon een beetje lucht aanzuigen en in je GC stoppen. Daar krijg je alleen goede resultaten mee als de concentratie aan gassen in de lucht vrij hoog is.
Om de conentratie die je in je GC spuit nou wat 'op te krikken' kun je gebruik maken van een vast materiaal ("Solid Phase") om daar de gassen aan te adsorberen ("Extraction"). Men maakt dat vast materiaal in de vorm van een injectienaald zodat je het gemakkelijk in een vaatje en in je GC kan prikken.
Dus: in een vaatje (of direct in de vloeistof) adsorbeer je de stoffen. Daarna stop je je SPME in de injectiepoort van je GC, waar de geadsorbeerde stoffen door de hoge temperatuur weer kunnen desorberen. Daarna kun je de SPME-naald weer opnieuw gebruiken
Het is dus een extractie- en concentratiestap in 1.

mazzel, matt

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures