Fluorescentie

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 11

Fluorescentie

Kan iemand mij uitleggen wat fluorescentie, emissie en excitatie betekenen?

Alvast bedankt.

Cashew

Gebruikersavatar
Beheer
Berichten: 5.917

Re: Fluorescentie

Bij fluorescentie absorbeert een molecuul een hoog-energetisch foton ('hoge' golflengte) waardoor één of meerdere elektronen in een aangeslagen toestand beland(en) en vervolgens terugvalt naar de grondtoestand onder uitzending van een foton van lagere energie (lagere golflengte).

Emissie is uitstoot, in deze situatie dus van licht en excitatie is het belanden in de aangeslagen toestand.

Berichten: 51

Re: Fluorescentie

Als een stof belicht wordt met elektromagnetische straling (bv zichtbaar licht) kan die stof dit licht absorberen. Wat er precies gebeurt, is afhankelijk van de stof (molecuulstructuur) en de golflengte (energie) van het gebruikte licht.

Als je bijvoorbeeld een stof belicht met UV of met zichtbaar licht kunnen er in die stof zogenaamde elektronische veranderingen optreden (bij hoge energie( = korte golflengte = bv UV) kunnen er zelfs bindingen verbroken worden) waarbij een elektron in een hoger energie niveau terecht komt (aangeslagen toestand).

Dit wordt excitatie genoemd uiteraard is dit een ongunstige situatie, want alles in de natuur neigt naar lage energie.

Vervolgens zal dit aangeslagen elektron terugvallen in zijn begin situatie (voor belichting). De extra energie die het elektron had moet dus verwijderd worden, dit kan op verschillende manieren, maar 1 ervan is onder uitzending (emissie) van licht dit noemen ze fluorescentie.

Een mooi voorbeeld hiervan is de stof kinine die fluoresceert in UV (black light) met een blauwige gloed. Dit kan je in de praktijk heel simpel vaststellen door in bv een discotheek tonic (die bevat namelijk kinine) te bestellen en in het black light te gaan staan. Je zult zien dat je kleurloze tonic blauw oplicht. (fluoresceert)

Berichten: 51

Re: Fluorescentie

Oh ja Jorim

Lange golflengte is lage energie korte golflengte is hoge energie.

E=(h*c)/λ

Was ik nog vergeten expliciet te melden

Beryllium: tip: in het symbolenmenu staan alle Griekse letters

Berichten: 51

Re: Fluorescentie

;)

Gebruikersavatar
Beheer
Berichten: 5.917

Re: Fluorescentie

Kort, lang, hoog, laag, allemaal erg verwarrend hoor ;) , maar je hebt natuurlijk wel gelijk...

Reageer