Promoveren is niet leuk meer?

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 485

Promoveren is niet leuk meer?

Promoveren is niet leuk meer

Steeds minder studenten willen promoveren. Het rendement van het promotietraject (lees: de tijd die een promotie kost) is bedroevend en de loopbaanperspectieven zijn te slecht. Dat schrijft het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) in een brandbrief aan het ministerie van Onderwijs en aan de Eerste en Tweede Kamer.

In de brief slaat het PNN een heel andere toon aan dan de universiteitenvereniging VSNU. Die heeft zojuist een "position paper" doen uitgaan waarin suggesties worden gedaan voor vernieuwing van het promotiestelsel. Daarbij komt ook het rendement ter sprake, maar eigenlijk gaat het document vooral over het waarborgen van de wetenschappelijke kwaliteit van de promovendi en de internationale vergelijkbaarheid van promotietrajecten.

Volgens de brandbrief van het PNN zit het echte probleem ergens anders. "Op dit moment is het zelfs voor excellente onderzoekers met innovatieve ideeën slecht mogelijk een wetenschappelijke carrière te vervolgen en hun ideeën verder te ontwikkelen. Talent wordt op deze manier verspild door gepromoveerde onderzoekers weg te jagen naar het bedrijfsleven of het buitenland, waar de vooruitzichten op een baan veel beter zijn."

Volgens PNN-voorzitter Marijn van Ballegooijen krijgt nog geen derde van de promovendi de kans om wetenschappelijk carrière te maken. De uitvallers moeten soms als ze halverwege de dertig zijn nog als starter de arbeidsmarkt op. De 'vernieuwingsimpuls' van de overheid voor jonge onderzoekers is een druppel op een gloeiende plaat. Per jaar profiteren slechts tachtig van de ruim 2000 promovendi hiervan.

Kort samengevat wil het PNN dat de overheid meer geld steekt in wetenschappelijk onderzoek, zodat promovendi tenminste enig carrièreperspectief wordt geboden. Daarbij zou de praktische toepassing ("valorisatie") centraal moeten staan. Het budget van de vernieuwingsimpuls moet worden verdubbeld. Ook zouden uiversiteiten moeten worden afgerekend op het rendement van hun promotieopleidingen, dat nu bedroevend laag is.

De PNN is tegen het plan van de VSNU om meer promovendi aan te nemen als "student". Dat laatste wil zeggen dat ze een studiebeurs krijgen in plaats van het gebruikelijke arbeidscontract.

bronnen: persberichten VSNU en PNN; Trouw, 25 oktober 2004

Nou hadden we niet een paar mensen hier die wilde promoveren?? ;)

Ja met de rode zinnetje zal dit probleem vast opgelost worden!! Afbeelding Hoe komt de VSNU nou bij zoiets. Niemand die voor 200 euro per maand dat gaat zitten doen Afbeelding

Gebruikersavatar
Berichten: 2.330

Re: Promoveren is niet leuk meer?

Dit is voor mij weer een goede reden om na mijn studie analist te blijven.

Maar de gemiddelde AIO krijgt voor mij ook niet zo heel veel geld.

Een goede vriendin van mij is ook AIO biologie maar arbeidsplaatsen zijn er haast niet terwijl ze cum laude was afgestudeerd zo zie je maar weer. ;)

MvG Ron

Berichten: 311

Re: Promoveren is niet leuk meer?

Ik weet nog niet of ik ga promoveren. Daar heb ik nog enige bedenktijd voor (gelukkig). De vooruitzichten als AIO zijn inderdaad niet zo goed en je loopt het risico dat je TE gespecialiseerd raakt en misschien ook te duur zodat het zoeken van een baan wel lastig wordt.

Berichten: 337

Re: Promoveren is niet leuk meer?

Zoals ik het begrijp van anderen en uit dit verhaal is het inderdaad lastig om als post-doc aan de bak te kunnen. En als dat wel lukt, ben je meestal gedoemd voor het werken in tijdelijk dienstverband.

Op zich zijn de salarissen niet echt slecht te noemen als AIO (zeker vanaf 2005), voor zover ik weet beter dan een startend analist. Nadeel is wel dat er VEEL tijd in gaat zitten, met grote onzekerheden in Nederland.

Na het afronden van de PhD kun je misschien inderdaad beter naar het buitenland vertrekken, de budgetten zijn daar veel groter, en aan't geld van het NWO is in Nederland steeds moeilijker te komen. Al met al reden als je graag wilt promoveren om er eens GOED over na te denken...

Gebruikersavatar
Berichten: 6.314

Re: Promoveren is niet leuk meer?

Ik herken wel wat zaken hier, en ben het eens met het PNN.

Wat de VSNU nogal eens glad vergeet, is dat het vaak de AiO's zijn die het eigenlijke die-hard researchwerk doen dat voor publicaties & onderzoeksbeurzen zorgt. Bovendien zijn zíj vaak degenen die practica voor studenten begeleiden. Post-Docs en andere wetenschappelijke medewerkers zijn steeds vaker bezig met niet-onderzoekgerelateerde zaken.

Wist je dat volgens de CAO een student-assistent in zijn/haar derde studiejaar een uurloon ontvangt dat vergelijkbaar is met een promovendus? Als je dan het huidige loon omlaag gaat brengen kan je ervan opaan dat niemand meer voor een wetenschappelijke carrière zal kiezen. Één van de trends die je nu ziet plaatsvinden, is dat er steeds meer promovendi uit Oostblok-landen hier in Nederland aan het werk gaan. Enkel en alleen omdat het perspectief de meeste Nederlandse studenten niet aanstaat. En als de plannen van de VSNU doorgang vinden, wordt dat alleen maar erger.

Wat ik niet onderschrijf is de bewering dat je als gepromoveerde geen werk kan krijgen. Met de opmerking dat ik daar nog geen ervaring mee heb ( ;) ) kan ik wel zeggen dat de mensen die ik ken die zijn gepromoveerd (toch een stuk of 8) geen van allen lang hebben hoeven zoeken naar een baan (al dan niet in het non-profit onderzoek).
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

Berichten: 51

Re: Promoveren is niet leuk meer?

Ik wilde even reageren op bovenstaande berichten.

Je moet denk ik niet gaan promoveren om veel geld te gaan verdienen of met de gedachte dat je na je promotie veel geld kunt gaan verdienen. Als je een promotie onderzoek wil gaan doen moet je dat doen, omdat je onderzoek doen leuk vindt. Natuurlijk moet er ook brood op de plank komen en dat kan nu gelukkig nog wel, het betaalt niet zo slecht meer, maar als je (veel) geld wil verdienen zal je toch echt andere wegen moeten bewandelen.

In principe wordt je opgeleidt tot een zelfstandige onderzoeker en je wordt dus in staat geacht om als een projectleider binnen een bepaald gebied een onderzoek te kunnen leiden, sturen en evalueren. Tevens wordt je geacht deel te nemen aan het onderwijs binnen de faculteit als bv. een werkcollege assistent of practicum begeleider wat ook zeer leerzaam is in je omgang en begeleiding van (jonge) mensen. Heel vaak zijn onderzoeken gefinancieerd door bedrijven of instellingen (NWO) en wordt je geacht onderzoeks resultaten te presenteren aan niet vakgenoten, wat vaak erg lastig kan zijn maar tevens een uitdaging.

Verder vind ik het argument van TE gespecialiseerd ongenuanceerd, want dat ligt helemaal aan jezelf. Natuurlijk wil je als onderzoeker graag de diepte in, maar je mag natuurlijk nooit ook de breedte vergeten. Ik ben van mening dat goede onderzoekers (wetenschappers) beide moeten kunnen. (Nobelprijs winnaars zijn juist vaak mensen die in verschillende takken van de wetenschap bruggen slaan)

TE gespecialiseerd is voor mij echt zo'n term die managers uit het bedrijfsleven vaak gebruiken en ze denken dat wetenschappers suffe Willie Wortels zijn, terwijl ze zelf alleen aan centen denken die Dagoberts ;)

Uiteraard zijn er ook AIO's en wetenschappers die wereld vreemd zijn (helaas), maar dat ligt dan toch echt aan de persoon en niet aan een promotieplaats.

Als laatste nog even over het argument VEEL tijd. Natuurlijk kost het veel tijd, wetenschap gaat niet over een nacht ijs je zult er veel tijd en energie in moeten steken, maar in principe duurt een promotie vier jaar en het is aan de promovendus om dit in die tijdspanne uit te voeren. Misschien moet je wat vragen of doelstellingen in het promotie traject laten voor wat ze zijn, omdat het anders te veel tijd gaat kosten. Dit kan iemand anders dan wel weer uitzoeken.

Al met al kan ik zeggen dat promoveren wel leuk is, ik ben er zelf ook mee bezig en spreek dus uit ervaring. Ik heb er nu al teveel over gezegd ik stop ermee, voordat ik mezelf nog te serieus ga nemen. Afbeelding

Berichten: 39

Re: Promoveren is niet leuk meer?

Nou dan nog even een woord van een ervaringsdeskundige (eerst gewerkt en daarna gepromoveerd EN een baan in de industrie gekregen) ;)

1. Inderdaad promoveer je niet voor het geld. Voor het grote geld moet je economie of bedrijfskunde doen.

2. Mijn motivatie om te promoveren was, dat het leuke werk (onderzoek doen, zowel op de universiteiten als in het bedrijfsleven) alleen voor gepromoveerden wordt bewaard. Routinewerk, manager spelen, etc. is allemaal heel leuk, maar dat is niet waarom ik chemie ben gaan studeren. Als gepromoveerde mag je 'spelen'! Dat wordt zelfs (met mate) in het bedrijfsleven geaccepteerd.

Overigens is het salaris inde dindustrie echt wel goed hoor, dus dat je niet veel zou verdienen als gepromoveerde moet je ook met een korreltje zout nemen. :P

mazzel, matt

Berichten: 485

Re: Promoveren is niet leuk meer?

Trouwens,

ingenieur wordt bachelor

drs. wordt master

wat wordt dr.?

Berichten: 1.153

Re: Promoveren is niet leuk meer?

Dr. oftewel doctor is al internationaal....dus dat blijft dr.

In Spanje is de vrouwelijke vorm Dra. (doctora)

Berichten: 337

Re: Promoveren is niet leuk meer?

Dit is de titulatuur zoals deze uitgeven wordt in het BaMa systeem

ing --> bachelor

ir --> master

mr --> master

drs --> master

dr --> PhD of MD (respectievelijk philosophical doctor of medical doctor), maar aangezien dit een internationaal aanvaarde titel is wordt dr. gewoon als zodanig gebruikt

Reageer