Springen naar inhoud

NMR en benzeenderivaten


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Amabelle

  Amabelle


 • 0 - 25 berichten
 • 6 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 december 2004 - 09:36

Hallo!

Ik bestudeer al geruime tijd gecombineerde spectroscopische oefeningen. De brutoformule wordt gegeven en a.d.h.v. IR-, Massa-, UV-VIS-, en H-NMR-spectra moet dan de structuurformule bepaald worden.

Mijn probleem ligt dus bij de signalen in het NMR-spectrum die gaan over de H-atomen op de benzeenring. De ene assistent zegt dat er zoveel signalen zijn (in het benzeengebied) als er H-atomen op de ring staan (dit klopt wel voor C10H11BrO2). Maar dit blijkt dan weer niet te kloppen voor andere moleculen.

Kan iemand mij hierbij helpen?

Alvast bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

DrQuico

  DrQuico


 • >1k berichten
 • 2952 berichten
 • VIP

Geplaatst op 05 december 2004 - 21:18

Er zijn inderdaad zoveel signalen als dat er H-atomen aan de benzeenring zitten. Echter, wanneer meerdere H-atomen aan de benzeenring magnetisch equivalent zijn (= niet helemaal hetzelfde als chemisch equivalent) dan geven ze op dezelfde plek een signaal met dezelfde opsplitsing (doublet, dubbel doublet etc). De intensiteit van deze signalen is dan wel groter. Wat voorbeelden:

In het H-NMR spectrum van benzeen (C6H6) is één signaal te zien (singlet bij 7.15 ppm in d-chloroform). Dit omdat alle H-atomen aan de benzeenring magnetisch gelijk zijn. Het oppervlak komt wel overeen met 6 H-atomen.

In het H-NMR spectrum van 4-nitrofenol zijn 2 signalen te zien (2 doubletten). De twee H-atomen naast de OH zijn magnetisch equivalent, net als de 2 H-atomen naast de nitrogroep. Het oppervlak van elk doublet komt overeen met 2 H-atomen.

In 3-broom-5-nitrofenol zijn 3 signalen te zien (3 singletten). Alle 3 de H-atomen zijn magnetisch niet equivalent. Het oppervlak van elk signaal komt overeen met één H-atoom.

Om er achter te komen of het oppervlak (integraal) van een signaal met 1 of meerdere H-atomen overeenkomt kun je dit vergelijken met het oppervlak van andere signalen in je Molecuul. Met een beetje logisch redeneren kom je er zo altijd uit.

#3

Amabelle

  Amabelle


 • 0 - 25 berichten
 • 6 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 december 2004 - 08:20

Dank u, dit verduidelijkt veel!

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures