Toepassing ideale gaswet

Moderator: ArcherBarry

Berichten: 26

Toepassing ideale gaswet

Hallo allemaal,

Ik zit met een (simpel) probleem. Ik ben bezig met het berekenen van het molair volume van een gas in je bloed. Hierbij heb ik uitgerekend dat de druk in je bloed 13241 Pascal is en de temp. 37 graden.

Als ik deze gegevens dan invul in de formule

p × V = n × R × T dan krijg je dit

13243 × V = 1 × 8,3 × (273 + 37)

dan kom ik uit op een volume van 0,194 m3 wat overeenkomt met 194 dm3. Ik kan mij niet voorstellen dat dit correct is. Kan iemand mij vertellen waar de fout zit?

Berichten: 198

Re: Toepassing ideale gaswet

nagerekend en goedgekeurd.

1 mol is best veel hoor, dus is het best normaal dat het zoveel is.

al vraag ik me af of het in gest-vormige toestand wordt vervoerd in je lichaam ( ik vermoed dat je het met zuurstof bedoeld)

indien dit toch het geval is... lijkt de berekening mij redelijk correct

Berichten: 26

Re: Toepassing ideale gaswet

Okee hartstikke bedankt, het gaat inderdaad over zuurstof.

Berichten: 26

Re: Toepassing ideale gaswet

Moet het niet toch door een of andere rekenfout 19,4 zijn. Dat klinkt toch veel logischer. Anders neemt 1 mol wel heel erg veel ruimte in beslag in vergelijking met normale omstandigheden.

Berichten: 26

Re: Toepassing ideale gaswet

Ik heb het nagerekend voor standaard omstandigheden en dan kom ik ook op een waarde van 0,224 m3 uit. En ik weet 100% zeker dat het 22,4 dm3 is. Heb ik dan een eenheid fout of wat is het probleem?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Toepassing ideale gaswet

Je druk is 1/7 van normale druk, dus dan verwacht je ook 7x zoveel volume nodig te hebben.

Maar wat bereken je dan? De equivalente hoeveelheid "13%" lucht waarin 1 mol zuurstof aanwezig is. Niet de hoeveelheid bloed die nodig is om 1 mol te vervoeren!

Berichten: 26

Re: Toepassing ideale gaswet

Hoezo is de druk 1/7 van de normale druk?

Normale druk is toch 1,0 × 105 Pascal.

Berichten: 36

Re: Toepassing ideale gaswet

Is het niet zo dat zuurstof niet in gasvorm in je bloed zit, maar gebonden aan de homeglobine? Sterker nog, ik meen te herinneren dat gas in je bloed best wel een redelijk kans op overlijden veroorzaakt.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Toepassing ideale gaswet

Snadder schreef: Hoezo is de druk 1/7 van de normale druk?

Normale druk is toch 1,0 × 105 Pascal.
Ja en 13000:100000 ~ 1:7

Berichten: 39

Re: Toepassing ideale gaswet

Is het niet zo dat zuurstof niet in gasvorm in je bloed zit, maar gebonden aan de homeglobine?
Volgens mij heb je helemaal gelijk.

Ik heb het vermoeden dat men verwacht dat je het molair volume van zuurstof berekend via de hoeveelheid hemoglobine die door je aderen suist. Als je een idee hebt van de hoeveelheid rode bloedlichaampjes (Google?), dan weet je hoeveel hemoglobine je in je lichaam hebt, dat bindt 1 zuurstofatoom per hemoglobine complex en dan kun je het molair volume bepalen.

De gaswet toepassen op iets dat geen gas is lijkt me fundamenteel fout.

En hoe kom je overigens op een druk van 13243 Pa?

mazzel, matt

Berichten: 159

Re: Toepassing ideale gaswet

Mensen, mensen, mensen...
Hierbij heb ik uitgerekend dat de druk in je bloed 13241 Pascal is
Er wordt hier gesproken van de bloeddruk, een HYDROSTATISCHE DRUK. Dit is de druk die het hart op de bloedvaten uitoefent. De druk die dus op het bloed staat. Aangezien bloed een vloeistof is, heeft de algemene gaswet hier niets mee te maken. Het grootste gedeelte wat hier gezegd werd is dus absolute nonsens. De bloeddruk zegt helemaal niets over de hoeveelheid zuurstof die in het bloed opgelost is.

Aangezien het niet om een ideaal gas, maar om gas opgelost in een vloeistof gaat, kun je ook niet spreken van een "molair volume" van gas in bloed.

Die hele berekening slaat dus gewoon nergens op.

Berichten: 26

Re: Toepassing ideale gaswet

Ik weet dat dit niet klopt en dat wil ik ook net aantonen. Maar daarvoor heb ik de berekening van het molair volume nodig.

En zo ben ik aan de druk gekomen, het gaat om een druk van 100mm Hg:

p = g × roo × h

met p als de druk in Pascal

de g als valversnelling in m/s2

de roo als dichtheid in kg/m3

de h als hoogte van de vloeistof in de kolom in meter

De valversnelling bedraagt op aarde 9,81 m/s2, de dichtheid van kwik is 13,5 × 103 kg/m3 en de hoogte van de vloeistof in de kolom is 1,0 × 10-1 meter.

Als we deze gegeven invullen in de formule krijgen we:

p = 9,81 × 13,5 × 103 × 1,0 × 10-1 =13243 Pascal.

Berichten: 159

Re: Toepassing ideale gaswet

De berekening van het molair volume ziet er goed uit, maar ik herhaal het nog eens: het gaat hier om een vloeistofdruk en niet om een gasdruk, dus heeft een berekening van het molair volume geen enkel nut, omdat een vloeistof geen ideaal gas is.

Ter vergelijking: het molair volume van lucht is bij normale omstandigheden 24,4 L/mol en dat van (vloeibaar) water is ca. 18mL/mol. Deze waardes liggen dus meer dan een factor 1000 uit elkaar.

Je berekening klopt echter in principe. Als je een nauwkeurigere waarde voor de dichtheid van kwik neemt (13,5336 g/cm3), dan kom je op een waarde van 13276 Pa uit.

De literatuur gaat van een andere waarde uit, namelijk: 1 atm = 760 mmHg = 101325 Pa. Dan is 1 mmHg = 133,322 Pa. In plaats van mmHg wordt ook vaak de eenheid Torr gebruikt. Deze eenheden zijn echter verouderd en eigenlijk zou je alleen nog bar en pascal mogen gebruiken, maar artsen gebruiken nog deze oude eenheden.

Berichten: 26

Re: Toepassing ideale gaswet

Tom schreef: Ter vergelijking: het molair volume van lucht is bij normale omstandigheden 24,4 L/mol en dat van (vloeibaar) water is ca. 18mL/mol. Deze waardes liggen dus meer dan een factor 1000 uit elkaar.
Okee, hartstikke bdankt.

Maar zou jij dan mss kort uit kunnen leggen hoe ik dat dan wel kan berekenen.

Berichten: 159

Re: Toepassing ideale gaswet

Lucht kun je als ideaal gas aanzien. Je kunt dus met de formule p·V = n·R·T het volume van één mol gas uitrekenen. Je komt dan bij 25°C op 24,4 L/mol uit.

Water heeft een dichtheid van 1,00 g/cm3. Één mol water weegt 18 gram. Dit levert het resultaat dat 1 mol water een volume van 18 cm3 (=18 mL) heeft.

Was dit wat je wilde weten?

Reageer