Springen naar inhoud

- - - - -

asbest in AustraliŽ


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Bert en Ernie

  Bert en Ernie


 • >25 berichten
 • 30 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 december 2004 - 12:13

Australisch bedrijf betaalt grote asbestvergoeding

di 21/12/04 - De Australische producent van bouwmaterialen Hardie Industries gaat de volgende 40 jaar voor ruim 2,56 miljard schadevergoeding betalen aan slachtoffers. Die zijn ziek geworden door het asbest in de producenten van Hardie.

Het bedrijf James Hardie Industries is een van de grootste producenten van bouwmaterialen in AustraliŽ. Jarenlang bleef het bedrijf asbest verwerken in zijn producten, ook toen duidelijk was dat asbest kanker kan veroorzaken.

De zaak heeft tot grote opschudding geleid in AustraliŽ. De slachtoffers richtten een belangenvereniging op en kregen de steun van alle grote politieke partijen.

James Hardie heeft zijn zetel inmiddels verhuisd naar Nederland, maar blijft uiteraard aansprakelijk voor de gezondheidsproblemen die het in AustraliŽ heeft aangericht.

Het bedrijf had al een compensatiefonds voor de slachtoffers opgericht, maar dat bleek onvoldoende te zijn. Volgens een nieuwe regeling worden er de komende jaren 2,56 miljard euro uitbetaald.

Volgens experts zouden in totaal 50.000 mensen last hebben van gezondheidsproblemen ten gevolge van het asbest. Mogelijk 18.000 van hen zouden overlijden.

bron vrtnieuwssite

Voor zij die nog wat informatie willen over wat asbest nu juist is heb ik dit ook nog gevonden

Asbest is in het verleden veel gebruikt, bijvoorbeeld in gebouwen en woningen, vanwege de goede eigenschappen. Het is sterk, slijtvast en isolerend en bovendien goedkoop. Asbest is bestand tegen logen, zuren en hoge temperaturen. De grote risico's die asbest oplevert voor de gezondheid werden pas later bekend.

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen, die zijn opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels. Losse asbestvezels zijn met het blote oog niet zichtbaar. Ze kunnen bij inademing diep in de longen doordringen en op termijn buikvlieskanker (mesothelioom), longkanker en asbestose (stoflongen) veroorzaken. Hieraan sterven jaarlijks in Nederland naar schatting zo'n 700 mensen. De termijn tussen blootstelling en ziek worden kan tientallen jaren duren.

bron: www.vrom.nl

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jorim

  Jorim


 • >5k berichten
 • 5122 berichten
 • Beheer

Geplaatst op 21 december 2004 - 12:46

Bert, het is wel de bedoeling dat je wat wil zeggen met de stukjes die je plaats in het actualiteitforum. Even een nieuwsberichtje plakken is niet de bedoeling, een kleine discussie erbij opwekken (door een eigen mening of vraag erbij) is wel het minste.

Is asbest nu eigenlijk ook gevaarlijk als je er niet aan komt ?? Ik weet dat het echt mis gaat als je het gaat scheuren enzo en je krijgt rondvliegende vezels. Maar is er onderzoek gedaan naar wat er gebeurt als je er een gewoon dak van hebt ofzo en je leeft er 24/7 onder ???

#3

*_gast_killmenow_*

 • Gast

Geplaatst op 21 december 2004 - 12:58

.....24/7? iemand van 24 jaar leeft onder een asbest dak, samen met 7 kinderen, wat is de kans dat hij/zij een gat boort in het dak en wat zijn de gevolgen voor zijn 7 kinderen. Bedoel je dat met 24/7

#4

Jorim

  Jorim


 • >5k berichten
 • 5122 berichten
 • Beheer

Geplaatst op 21 december 2004 - 13:00

24 uur 7 dagen per week (bij wijze van spreken natuurlijk). Gewoon wonen in een ruimte met (bijna) direct contact met asbest...

#5

Bert en Ernie

  Bert en Ernie


 • >25 berichten
 • 30 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 december 2004 - 13:17

sorry, kdacht da het de bedoeling was om actualiteit in verband met chemie hier aan bod te laten komen omdat dit dikwijls in het nieuws verloren gaat. kdacht dat het wel interessant was aangezien het bedrijf nu zijn zetel in Nederland heeft.

#6

Jorim

  Jorim


 • >5k berichten
 • 5122 berichten
 • Beheer

Geplaatst op 21 december 2004 - 13:48

sorry, kdacht da het de bedoeling was om actualiteit in verband met chemie hier aan bod te laten komen omdat dit dikwijls in het nieuws verloren gaat. kdacht dat het wel interessant was aangezien het bedrijf nu zijn zetel in Nederland heeft.

Is het ook, maar zet er even bij waarom jij het interessant vind op het moment dat je het plaatst... :D

#7

Beryllium

  Beryllium


 • >5k berichten
 • 6314 berichten
 • Minicursusauteur

Geplaatst op 21 december 2004 - 16:33

Voor zover ik weet wordt asbest pas gevaarlijk als je het gaat verwijderen, idd omdat er dan minuscule vezels losraken. Je kan zonder problemen wonen in een woning waarin asbest is verwerkt zolang je er maar vanaf blijft.

"Leuk" detail: voor zover bekend is asbest het enige silicaat dat kankerverwekkend is (zo is mij verteld tenminste).
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#8

Gideon

  Gideon


 • Chemiefoum.nl erelid
 • 337 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 december 2004 - 16:35

Effe wat extra info... Ben namelijk asbestanalist geweest :D

Asbest is zoals verteld een verzameling van mineralen die vrijwel oneindig splijtbaar zijn en de morfologie (uiterlijk) niet veranderd.
In Nederland wordt er onderscheid gemaakt tussen 4 asbestsoorten, waarvan wit (chrysotiel) , bruin (amosiet) en blauw (crocidoliet) asbest het bekendst zijn. Daarnaast zijn er nog legio asbestsoorten, maar die zijn niet gebruikt in Nederland.

Voor asbest hoef je op zich niet zo bang te zijn, om ons heen zweven namelijk ook tig asbestvezels alleen wel in lage concentraties.
Het gevaar van asbest op zich is dus altijd aanwezig, maar wat belangrijk is: 1. de matrix (drager) 2. het soort asbest (blauw is het ergst, wit het minst)

Amosiet, dus bruin asbest, werd veel verwerkt in plaatmateriaal (zachtboard) en is veelal losgebonden. Het asbestaandeel hierin is hoog (ca. 40%) en dus erg zorgwekkend.

Een ander losgebonden type is dat wat gevonden wordt in oude vloerbedekking. Het witte asbest ziet er uit als een papieren onderlaag en moet niet zomaar losgetrokken worden (stuiven!!)

De golfplaten waar asbest in zit zijn misschien nog het minst zorgwekkend (alhoewel iedereen er behoorlijk para van wordt) De veelal witte (en soms ook bruine) asbest is hechtgebonden, maar bij aantasting van het materiaal komen deze vezels alsnog vrij. Aangezien dit buiten is en het in Nederland vaak regent :cry: hoef je er niet zo bang voor te zijn.

#9

rwwh

  rwwh


 • >5k berichten
 • 6850 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 22 december 2004 - 09:51

"Leuk" detail: voor zover bekend is asbest het enige silicaat dat kankerverwekkend is (zo is mij verteld tenminste).

Dat lijkt me niet. Elke harde, vezelachtige structuur die in de longen komt kan daar schade aanrichten. Niet alleen kanker, overigens. Bij mijnwerkers spreekt men over "silicose", maar dat is toch geen asbest.

Asbest is overigens wel heel gemeen: blijkbaar herkent het lichaam het als vreemd, en kapselt het vezeltje in. Daardoor wordt het longblaasje waar dat gebeurt onbruikbaar. Maar het vezeltje is zo scherp, dat het zich toch blijft verplaatsen. Op die manier blijft het steeds nieuwe schade aanrichten.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures