asbest in Australië

Moderator: Astro

Reageer
Berichten: 30

asbest in Australi

Australisch bedrijf betaalt grote asbestvergoeding


di 21/12/04 - De Australische producent van bouwmaterialen Hardie Industries gaat de volgende 40 jaar voor ruim 2,56 miljard schadevergoeding betalen aan slachtoffers. Die zijn ziek geworden door het asbest in de producenten van Hardie.


Het bedrijf James Hardie Industries is een van de grootste producenten van bouwmaterialen in Australië. Jarenlang bleef het bedrijf asbest verwerken in zijn producten, ook toen duidelijk was dat asbest kanker kan veroorzaken.


De zaak heeft tot grote opschudding geleid in Australië. De slachtoffers richtten een belangenvereniging op en kregen de steun van alle grote politieke partijen.


James Hardie heeft zijn zetel inmiddels verhuisd naar Nederland, maar blijft uiteraard aansprakelijk voor de gezondheidsproblemen die het in Australië heeft aangericht.


Het bedrijf had al een compensatiefonds voor de slachtoffers opgericht, maar dat bleek onvoldoende te zijn. Volgens een nieuwe regeling worden er de komende jaren 2,56 miljard euro uitbetaald.


Volgens experts zouden in totaal 50.000 mensen last hebben van gezondheidsproblemen ten gevolge van het asbest. Mogelijk 18.000 van hen zouden overlijden.


bron vrtnieuwssite


Voor zij die nog wat informatie willen over wat asbest nu juist is heb ik dit ook nog gevonden


Asbest is in het verleden veel gebruikt, bijvoorbeeld in gebouwen en woningen, vanwege de goede eigenschappen. Het is sterk, slijtvast en isolerend en bovendien goedkoop. Asbest is bestand tegen logen, zuren en hoge temperaturen. De grote risico's die asbest oplevert voor de gezondheid werden pas later bekend.


Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen, die zijn opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels. Losse asbestvezels zijn met het blote oog niet zichtbaar. Ze kunnen bij inademing diep in de longen doordringen en op termijn buikvlieskanker (mesothelioom), longkanker en asbestose (stoflongen) veroorzaken. Hieraan sterven jaarlijks in Nederland naar schatting zo'n 700 mensen. De termijn tussen blootstelling en ziek worden kan tientallen jaren duren.


bron: www.vrom.nl

Gebruikersavatar
Beheer
Berichten: 5.917

Re: asbest in Australi

Bert, het is wel de bedoeling dat je wat wil zeggen met de stukjes die je plaats in het actualiteitforum. Even een nieuwsberichtje plakken is niet de bedoeling, een kleine discussie erbij opwekken (door een eigen mening of vraag erbij) is wel het minste.


Is asbest nu eigenlijk ook gevaarlijk als je er niet aan komt ?? Ik weet dat het echt mis gaat als je het gaat scheuren enzo en je krijgt rondvliegende vezels. Maar is er onderzoek gedaan naar wat er gebeurt als je er een gewoon dak van hebt ofzo en je leeft er 24/7 onder ???

Re: asbest in Australi

.....24/7? iemand van 24 jaar leeft onder een asbest dak, samen met 7 kinderen, wat is de kans dat hij/zij een gat boort in het dak en wat zijn de gevolgen voor zijn 7 kinderen. Bedoel je dat met 24/7

Gebruikersavatar
Beheer
Berichten: 5.917

Re: asbest in Australi

24 uur 7 dagen per week (bij wijze van spreken natuurlijk). Gewoon wonen in een ruimte met (bijna) direct contact met asbest...

Berichten: 30

Re: asbest in Australi

sorry, kdacht da het de bedoeling was om actualiteit in verband met chemie hier aan bod te laten komen omdat dit dikwijls in het nieuws verloren gaat. kdacht dat het wel interessant was aangezien het bedrijf nu zijn zetel in Nederland heeft.

Gebruikersavatar
Beheer
Berichten: 5.917

Re: asbest in Australi

sorry, kdacht da het de bedoeling was om actualiteit in verband met chemie hier aan bod te laten komen omdat dit dikwijls in het nieuws verloren gaat. kdacht dat het wel interessant was aangezien het bedrijf nu zijn zetel in Nederland heeft.
Is het ook, maar zet er even bij waarom jij het interessant vind op het moment dat je het plaatst... :D

Gebruikersavatar
Berichten: 6.314

Re: asbest in Australi

Voor zover ik weet wordt asbest pas gevaarlijk als je het gaat verwijderen, idd omdat er dan minuscule vezels losraken. Je kan zonder problemen wonen in een woning waarin asbest is verwerkt zolang je er maar vanaf blijft.


"Leuk" detail: voor zover bekend is asbest het enige silicaat dat kankerverwekkend is (zo is mij verteld tenminste).
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

Berichten: 337

Re: asbest in Australi

Effe wat extra info... Ben namelijk asbestanalist geweest :D


Asbest is zoals verteld een verzameling van mineralen die vrijwel oneindig splijtbaar zijn en de morfologie (uiterlijk) niet veranderd.

In Nederland wordt er onderscheid gemaakt tussen 4 asbestsoorten, waarvan wit (chrysotiel) , bruin (amosiet) en blauw (crocidoliet) asbest het bekendst zijn. Daarnaast zijn er nog legio asbestsoorten, maar die zijn niet gebruikt in Nederland.


Voor asbest hoef je op zich niet zo bang te zijn, om ons heen zweven namelijk ook tig asbestvezels alleen wel in lage concentraties.

Het gevaar van asbest op zich is dus altijd aanwezig, maar wat belangrijk is: 1. de matrix (drager) 2. het soort asbest (blauw is het ergst, wit het minst)


Amosiet, dus bruin asbest, werd veel verwerkt in plaatmateriaal (zachtboard) en is veelal losgebonden. Het asbestaandeel hierin is hoog (ca. 40%) en dus erg zorgwekkend.


Een ander losgebonden type is dat wat gevonden wordt in oude vloerbedekking. Het witte asbest ziet er uit als een papieren onderlaag en moet niet zomaar losgetrokken worden (stuiven!!)


De golfplaten waar asbest in zit zijn misschien nog het minst zorgwekkend (alhoewel iedereen er behoorlijk para van wordt) De veelal witte (en soms ook bruine) asbest is hechtgebonden, maar bij aantasting van het materiaal komen deze vezels alsnog vrij. Aangezien dit buiten is en het in Nederland vaak regent :cry: hoef je er niet zo bang voor te zijn.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: asbest in Australi

"Leuk" detail: voor zover bekend is asbest het enige silicaat dat kankerverwekkend is (zo is mij verteld tenminste).
Dat lijkt me niet. Elke harde, vezelachtige structuur die in de longen komt kan daar schade aanrichten. Niet alleen kanker, overigens. Bij mijnwerkers spreekt men over "silicose", maar dat is toch geen asbest.


Asbest is overigens wel heel gemeen: blijkbaar herkent het lichaam het als vreemd, en kapselt het vezeltje in. Daardoor wordt het longblaasje waar dat gebeurt onbruikbaar. Maar het vezeltje is zo scherp, dat het zich toch blijft verplaatsen. Op die manier blijft het steeds nieuwe schade aanrichten.

Reageer