Springen naar inhoud

[Natuurkunde] gelijkstroommotor


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 01 november 2005 - 15:27

Help, ik moet voor school een presentatie geven over de gelijkstroommotor, en over al de bijhorende krachten zoals de lorentzkracht. Kan iemand deze (simpel) verklaren of uitleggen?!
Verdere informatie mag ook altijd gegeven worden :roll:
Dankuwel!!!!!!
-Een studentje- :P

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

klazon

  klazon


 • >5k berichten
 • 6891 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 01 november 2005 - 16:48

beetje googelen op lorentz kracht en dan vind je b.v. dit:
http://www.walburgco...ricmotor_nl.htm
Had je zelf ook kunnen vinden.

Ik snap trouwens niet zoveel meer van de moderne opleidingen. Moet je echt alles zelf uitzoeken of krijg je ook nog gewoon les? Hoe kunnen ze je nou een presentatie laten geven over een onderwerp waar je niks vanaf weet?

#3

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46339 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 01 november 2005 - 17:42

Ik heb over dit OFF-topic een nieuwe topic geopend op "Algemene discussie en overig niet-technisch"
Dat wordt zo te zien hoognodig.....
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#4

StrangeQuark

  StrangeQuark


 • >1k berichten
 • 4160 berichten
 • VIP

Geplaatst op 01 november 2005 - 18:50

Jan heeft gelijk, het begint erg off-topic te geraken. De off topic berichten zijn verplaatst of verwijdert. (diegene die mooi samengevat zijn door Jan)

Op de site vind je als je bij zoeken electromotoren invult drie hits, waaronder dit topic, waar wat over electromotoren wordt gezegd en waar ook links worden gegeven.

http://www.wetenscha...showtopic=14430

Verder kan je hier iets over de Lorentz kracht geven.
Dit is erg summier, en vereist best wat achtergrondkennis:
http://en.wikipedia....i/Lorentz_Force
Dit is wat algemener:
http://en.wikipedia....lectromagnetism

Verder zou ik je graag verder willen helpen, maar ik heb wat moeite met je vraagstelling. Wil je alleen iets weten over de Lorentz kracht, of over wat dat met een electromotor te maken heeft, wat weet je al, hoe diep moeet het gaan, wat heb je zelf al gevonden. Het is makkelijker dat je eerst het zelf probeert te begrijpen, en als je dan een wat specifiekere vraag hebt dan kan ik, of kunnen anderen je daar met alle vormen van genoegen mee helpen.

Heel erg in het kort: is de Lorentz kracht de kracht die een deeltje ondervind in een magnetisch en een electrisch veld. Binnen een electrisch veld is het simpel, dan is het de lading van het deeltje vermenigvuldigt met het electrisch veld, en dat geeft je de kracht. Bij een magneetveld is het moeilijker van daar moet je v x B uitrekenen, waarbij x het kruisproduct is. Het komt er in ieder geval op neer dat je de snelheid met het B veld moet vermenigvuldigen, alleen gaat het deeltje een spiraalvorm ondervinden, omdat het kruisproduct daar voor zorgt. Volgens de rechterhand regel kan je kan bekijken wat er precies gebeurt.

Volledige formule is:
Geplaatste afbeelding (Van de wikipedia)

q is dus de lading van het deeltje dat moet je vermenigvuldigen met het electrische (E) veld. Dan weet je de kracht van het electrisch veld op het deeltje, als er ook nog een magneetveld bij is, dan moet je de snelheid van het deeltje middels een kruisproduct vermenigvuldigen met het magnetische (B) veld en dat vermenigvuldig je met de lading van het deeltje.
De tekst in het hierboven geschreven stukje kan fouten bevatten in: argumentatie, grammatica, spelling, stijl, biologische of scheikundige of natuurkundige of wiskundige feiten kennis. Hiervoor bied StrangeQuark bij voorbaat zijn excuses aan.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures