Springen naar inhoud

Hardheid van leidingwater


  • Log in om te kunnen reageren

#1

McLaren

    McLaren


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 januari 2005 - 13:40

Hallo iedereen,

bij de bepaling van de blijvende hardheid van leidingwater wordt er een bepaald volume leidingwater gekookt. Vervolgens wordt er afgefiltreerd in een maatkolf en aangelengd met gedeïoniseerd water.

Waaruit bestaat de neerslag die wordt afgefiltreerd?

Ik dacht onoplosbare Ca en Mg-zouten maar dat werd fout aangerekend op een examen.


Alvast bedankt,

Koen

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 januari 2005 - 18:21

Ok je hebt 3 soorten hardheid

1) Tijdelijke hardheidszouten
-Ca(HCO3)2
-Mg(HCO3)2

2) Blijvende hardheidszouten
-CaSO4
-MgSO4
-CaCl2
-SiO2

3) Totale hardheid
Dit is de som van beide.

De blijvende hardheidszouten houd je over na koken. De bicarbonaten slaan dus neer. De volgende reactie vindt plaats:

Ca(HCO3)2 (goed oplosbaar) <-> CaCO3 (moeilijk oplosbaar) + CO2 + H2O

kokend water is slecht in staat gassen vast te houden, dus het slechtoplosbare carbonaat zal neerslaan. Dit is beter bekend als ketelsteen trouwens

Leon

Veranderd door Napoleon1981, 05 januari 2005 - 18:34


#3

McLaren

    McLaren


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 januari 2005 - 00:23

Bedankt voor het verhelderende antwoord Napoleon 1981

Ik vermoedde dat het iets te maken had met de CO2 die door het koken uit het water verdwijnt maar was niet helemaal zeker.

1) Geldt die reactie ook voor het magnesiumzout?

Mg(HCO3)2 <-> MgCO3 + CO2 + H2O


Zo zou de verhouding waarin deze zouten voorkomen dezelfde blijven (wel lager dan in niet gekookt water natuurlijk). Tenzij de KS van magnesiumcarbonaat hoger is waardoor deze niet zal neerslaan en dus ook niet verantwoordelijk is voor afzetting aan de binnenkant van waterleidingen. Dus hoewel het water nog steeds "hard" is, het niet dezelfde hoeveelheid afzetting geeft op een verwarmingselement bijvoorbeeld.

#4

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 januari 2005 - 13:25

Jep dit geld uiteraard ook voor het magnesium zout. Verder snap ik niet zogoed wat je verder bedoelt.

Dit misschien?

De reactie is sterk aflopend, en nagenoeg alle carbonaten zullen neerslaan. Verder hoe de competitie onderling tussen beide ionen is weet ik eigenlijk niet. Als ik in het periodiek systeem kijk dan staan beide stoffen onder elkaar, dit wijst op vergelijkbare eigenschappen. Ik denk dus dat dat ongeveer gelijk zal verlopen.

#5

McLaren

    McLaren


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 januari 2005 - 15:38

Dit was inderdaad wat ik bedoelde. Dat de twee zouten slecht oplosbaar zijn en dus alle twee volledig zullen neerslaan.

Het was inderdaad niet zo duidelijk geformuleerd maar het ging mij inderdaad om de competitie tussen de ionen.

Nogmaals bedankt voor de vakkundige uitleg


McLaren





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures