[scheikunde] profielwerkstuk over permanent vloeistof

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 5

[scheikunde] profielwerkstuk over permanent vloeistof

Hallo, wij zijn Marieke en Yvonne, en wij maken ons profielwerkstuk (5 havo) over permanent vloeistof.

We willen graag gaan onderzoeken wat de concentratie van de werkzame stof in permanent vloeistof is, en of dit klopt met wat er op het etiket staat.

Helaas staat er bij ons niks op het etiket. En kunnen we hier niks over vinden.

Weet iemand van jullie misschien wat de concentratie is, die de werkzame stof in permanent vloeistof (thyoglycolzuur) maximaal mag hebben?

Of heeft iemand meer informatie over permanent vloeistof, want van bedrijven hebben we nog geen antwoord gekregen.

Bij voor baat dank

Marieke en Yvonne

Gebruikersavatar
Berichten: 2.953

Re: [scheikunde] profielwerkstuk over permanent vloeistof

Welkom op het Chemieforum!

Misschien kun je informatie over de maximale concentratie thioglycolzuur (zonder y bij thio) krijgen van de Keuringsdienst van Waren.

Nog wat info over de werking van een permanent:

Haar bestaat uit keratine. Dit zijn lange eiwitketens (polymeren van aminozuren). Een belangrijk aminozuur hierin is cysteïne. Dit heeft een SH-groep (thiol). Deze is in je haar aan een ander cysteïne-aminozuur gebonden door een S-S binding (disulfide). Bij het zetten van een permanent worden deze disulfidebindingen verbroken. Het haar wordt in een krul gezet, en vervolgens worden er nieuwe disulfidebindingen gevormd. Hierdoor blijft je haar in de krulvorm zitten.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.116

Re: [scheikunde] profielwerkstuk over permanent vloeistof

Op alle soorten cosmetica moet aangegeven worden wat er inzit. Eventueel mag -bij kleine verpakkingen- verwezen worden naar een apart boekje. Vraag de er gewoon naar!

De maximale concentratie ligt voor sommige stoffen vast in de bijlagen van de cosmetica richtlijn. De keuringsdienst van waren is de aangewezen instantie die hier alles over weet. Je kan het ook zelf proberen op te zoeken op de wetten site van de EU: http://europa.eu.int/eur-lex/nl/search/search_lif.html maar er zijn alweer 27 verschillende wijzigingen op, dus dat kan lang zoeken worden.

Ook de branchevereniging voor cosmetica producenten kan je mogelijk van dienst zijn:

http://www.ncv-cosmetica.nl/

Als je wel een lijst van ingrediënten verzamelt kunnen we je misschien verder helpen.
β-Damascenon en maneschijn

Berichten: 5

Re: [scheikunde] profielwerkstuk over permanent vloeistof

Hoi,

bedankt voor de al gegeven info.

Dit zijn de ingredienten van de permanentvloeistof:

aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700

En dit zijn de ingredienten van de fixatie vloeistof:

aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum

Dit is de permanentvloeistof van het merk Schwarzkopf (PROFESSIONAL) ~ Natural styling. Op het doosje staat een 1 (geen idee wat deze betekent) en PROTECT SYSTEM. Deze permanentvloeistof wordt Curl & Care genoemd en is een 2-fasen permanentlotion.

Alvast bedankt.

Groetjes,

Marieke en Yvonne.

Reageer