Springen naar inhoud

buffervorming


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Leen_CF

  Leen_CF


 • 0 - 25 berichten
 • 25 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 januari 2005 - 19:30

beste mensjes!

titratie zuur/base zit eventjes ver weg...ik vroeg mij nu af wanneer er precies in een titratiecurve zo een plateau'tje optreedt dat wijst op de vorming van een buffer! wanneer we bv zoutzuur titreren met natriumhydroxide, wordt er direct het equivalentiepunt gevormd, tis maar wanneer we bv fosfaat titreren met een zuur dat we zo van die plateau'tjes krijgen...mag ik er van uitgaan dat er buffervorming mogelijk is vanals we te maken hebben met een zuur of base dat meerdere pKa/b waarden heeft?
alvast merciiii! baaai,L

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rwwh

  rwwh


 • >5k berichten
 • 6851 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 13 januari 2005 - 21:03

"buffer" betekent dat er een flinke hoeveelheid zuur of base nodig is om de pH te verleggen. Dat betekent in de praktijk dat er in een zure buffer een flinke concentratie base-eter en in een basische buffer een flinke concentratie zuur-eter aanwezig moet zijn.

Goede buffers zijn:
* Zwakke zuren of basen die voor ongeveer de helft zijn geneutraliseerd (pH ongeveer gelijk aan pKa).
* Sterke zuren in redelijke concentraties (pH<2). Daar moet een heleboel base bij om ze te neutraliseren, een zwak zuur doet niets en er moet flink veel meer sterk zuur bij om de pH nog verder te verlagen
* Sterke basen (pH>12) (om de omgekeerde reden)

Er is niet meer dan 1 overgang nodig. Bij meer dan 1 overgang krijg je mogelijk een plateau in de andere richting tussen de twee buffer-pH's. In dat gebied is de pH zeer gevoelig voor toevoegen van base en zuur.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures