Octetregel~elektronenformule.

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 45

Octetregel~elektronenformule.

Zoals zovelen een vraag, al beetje gezocht hierzo, kon niet echt goed een antwoord vinden. Hoe komt het dat als ik bijvoorbeeld BF3 als elektronenformule teken, het niet voldoet aan de octet regel .. ik weet wel dat het niet voldoet aan die regel etc, maar waarom? :D en waarom is het zo dat BF3 gemakkelijk een binding kan vormen met NH3 :s , uitleg maakt principes om te begrijpen vaak makkelijker :P , bijvoorbaat dank.

Berichten: 26

Re: Octetregel~elektronenformule.

BF3 kan indien je alding aanbrengt op de F wel voldoen aan de octetregel.. B --> 3 vrije electronen, F --> 7*3 = 21 vrije elketronen dus 12 elektronenparen. Dan kun je toch ook een binding krijgen, en voldoen aan de octetregel dan met lading op de F+. Nu is het zo dat deze ook helemaal niet aan de octetregel hoeft te voldoen. Alleen CNOF-en nog wat metalen moeten daaraan voldoen. En daarnaast voldoet BH3 ook niet aan de octetregel. Simpelweg omdat B voor zichzelf maar 3 elektronen kan leveren. Je krijgt dus of een geladen deel op het andere atoom of hij voldoet niet aan de octetregel

Berichten: 45

Re: Octetregel~elektronenformule.

Dus Afbeelding voldoet niet aan de octet regel omdat er maar 3 gemeenschappelijke bindingen zijn, wat 6 elektronen zijn, en wou het voldoen hadden dit er 4 streepjes moeten zijn, sinds een streepje een dubbel elektronen paar voorstelt, 4 x 2 = 8 , is toch octetregel, of zit ik nu helemaal verkeerd?

Gebruikersavatar
Berichten: 2.953

Re: Octetregel~elektronenformule.

Het booratoom in BF3 voldoet inderdaad niet aan de octetregel, het heeft 6 electronen. Het is dan ook een vlak Molecuul met 3 sp2 bindingen. De overblijvende p-orbitaal is dan dus leeg.

Dit verklaard ook de reactiviteit van BF3 als Lewis-zuur. Het wil graag zijn lege p-orbitaal vullen met 2 electronen. BF4- is immers een stabiel anion; er wordt hierin wel voldaan aan de octetregel voor het booratoom.

Nu is het zo dat toevallig NH3 een gevulde valentieorbitaal bezit. Amines zijn niet te beroerd om dit electronenpaar te delen met een Lewis-zuur. Denk hierbij aan het NH4+ anion.

Gooi ze bij elkaar en ze passen op elkaar als een stekker in een stopcontact. Door de vorming van H3N-BF3 voldoet ook het booratoom aan de octetregel: iedereen blij :D

NB: Bij de vorming van H3N-BF3 veranderd de hybridisatie van het boor-atoom wel in sp3

Reageer