Springen naar inhoud

Ontsnappingssnelheid?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

PiBoy

  PiBoy


 • 0 - 25 berichten
 • 20 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 02 november 2005 - 21:47

he ik heb een vraagje

is het echt nodig wanneer je de aarde wil verlaten je dan een topsnelheid moet bereiken van 8 km per sec!

kan het ook zo zijn dat als je constant een ik noem maar wat ...1000 km per uur reist dat je dan ook kan ontsnappen van de aarde

begrijpen jullie wat ik bedoel
alvast bedankt!


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Raspoetin

  Raspoetin


 • >1k berichten
 • 3514 berichten
 • VIP

Geplaatst op 02 november 2005 - 22:11

Als je je ergens aan kan afzetten denk ik wel. Maar misschien als ik de ontsnappingssnelheid omschrijf: Stel je gooit een bal horizontaal weg, dan zul je deze tussen 20-80 meter ver gooien. Als je harder zou gooien, komt de bal verder. Als je nu zo hard zou gooien dat de bal achter de horizon verdwijnt (en de bal zou niet afremmen door wrijving aan de lucht) dan zou de bal "om de aarde heen" vallen en cirkels rond de aarde beschrijven. Dit is zo'n beetje wat er met de space shuttle gebeurt. De snelheid hiervoor is idd zo'n 8 km/s. Ik geloof dat zelfs 11 km/sec nodig is, maar weet het niet zeker.
Maar om op je vraag terug te komen: Als je een weg van hier naar een ster zou aanleggen, kun je zelfs aan het zwaartekrachtveld van de aarde ontsnappen als je te voet ging. Je zou niet lang genoeg leven om die afstand te halen, maar goed.
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

#3

Wouter_Masselink

  Wouter_Masselink


 • >5k berichten
 • 8409 berichten
 • VIP

Geplaatst op 02 november 2005 - 22:11

lees eerst wikipedia's escape velocity door voordat je nog iets vraagt. Dit moet al veel onduidelijkheid wegnemen.

Let vooral op de term: 'no propulsion'

[haha-mode]
the escape velocity for uranus (your anus) is 21.3 Km/s.
[/haha-mode]
"Meep meep meep." Beaker

#4

Brinx

  Brinx


 • >1k berichten
 • 1433 berichten
 • Lorentziaan

Geplaatst op 02 november 2005 - 22:13

De ontsnappingssnelheid is de snelheid die je een object in een keer moet geven (bijvoorbeeld door het weg te schieten met een kanon o.i.d.) zodat het weg blijft vliegen en niet meer terug komt vallen. Aan het aardoppervlak is de ontsnappingssnelheid ongeveer 11.2 km/s. Als de aarde geen atmosfeer zou hebben, en je zou een object afschieten van het oppervlak (in welke richting dan ook: ontsnappingsnelheid is onafhankelijk van de richting waarin je het wegschiet, zolang het object maar nergens tegenaan botst in zijn baan), zou je het een snelheid van 11.2 km/s moeten geven om het uiteindelijk oneindig ver van de Aarde te krijgen.

De snelheid van 8 km/s die je noemde is ongeveer de snelheid die een object moet hebben in een lage aardbaan, opdat het buiten de (dichtere) aardatmosfeer blijft in zijn baan.

Je vermoeden is trouwens juist: in principe is het best mogelijk om weg te komen van de aarde zonder ooit daadwerkelijk de ontsnappingssnelheid te bereiken, bijvoorbeeld door constant je raketmotor te laten werken zodat je steeds hogere banen kunt beschrijven, zonder dat je veel sneller gaat. Iets dergelijks wordt in de praktijk gedaan met ionenmotoren: de SMART-1 van ESA is op die manier naar de maan gegaan - door zijn ionenmotor gedurende lange tijd te laten werken. Bij chemische raketmotoren, die een veel hogere stuwkracht leveren, worden dat soort transfers gedaan door de hoofdmotor eventjes (hoogstens in de orde van een uur, hangt er vanaf welke transfer precies gemaakt wordt) te laten werken en dan de rest van de transfer gewoon te zweven.

Om de aarde achter je te laten door met een constante snelheid van 1000 km/u weg te vliegen is theoretisch best mogelijk, als je een voortstuwingssysteem zou kunnen vinden dat je daartoe in staat stelt. Als je (zoals wij nu) vooral met chemische raketmotoren werkt, is het makkelijker om het met een paar flinke 'trappen' te doen, waarbij je dus in het begin een hoge snelheid opbouwt die je als het ware gedeeltelijk inlevert voor hoogte: een beetje zoals het omhoog gooien van een bal. Je geeft de bal een flinke zet, en hij vliegt omhoog waarbij hij snelheid inwisselt voor hoogte.

Heb je wat aan dit antwoord?

#5

PiBoy

  PiBoy


 • 0 - 25 berichten
 • 20 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 02 november 2005 - 22:32

bijvoorbeeld : het weg schieten van een kanon zegt brinx


oke stel je nou voor dat dit mogelijk was?

je hebt een raket die na de lancering na enkele kilometes meteen de topsnelhed bereikt ongeveer 11 km per sec
is het dan zo dat als de raket zijn top sneleheid haalt en je zet em uit
hij dan door blijft vliegen tot die uit de baan is

#6

Brinx

  Brinx


 • >1k berichten
 • 1433 berichten
 • Lorentziaan

Geplaatst op 02 november 2005 - 22:49

Als je met 'uit de baan' bedoelt dat hij oneindig ver weg komt, dan klopt het wat je zegt. Een object dat vlak bij de aarde de ontsnappingssnelheid bereikt en daarna vrij door blijft zweven zonder nog aangedreven te worden kan inderdaad oneindig ver weg komen (de invloed van de andere hemellichamen voor het gemak maar even genegeerd uiteraard). De ontsnappingsnelheid is ook lager naarmate je verder weg begint van de aarde. Je zou dit kunnen zien als dat je minder ver hoeft te 'klimmen' uit de zwaartekrachtsput van de aarde, omdat je al best hoog zit.

#7

Diederik Sloet

  Diederik Sloet


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 18 mei 2016 - 18:02

Dit komt van de volgende site: http://www.hoevet.nl...ver-het-heelal/

 

Pak een pen of een bal of iets dat je de lucht in kan gooien. En gooi!

Ok, het valt dus na een tijdje naar beneden. Nu moet je je proberen te bedenken dat er iets is waarmee je een ding zo hard kan gooien dat het NIET meer naar beneden komt vallen. Een kogel uit een pistool? Nee, die kogels vallen ook weer naar beneden. Ze gaan wel hard een hoog maar niet hoog genoeg om ‘te ontsnappen aan de zwaartekracht van de aarde’.

 

Je kan via deze site ook de ontsnappingssnelheid berekenen met een online calculator: http://hoevet.nl/ont...eid-calculator/

 

Er staan heel veel calculators op waarmee je ook allerlei andere natuurkundige dingen kunt uitrekenen.


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures