Springen naar inhoud

Atoombindingen stikstof


 • Log in om te kunnen reageren

#1

*_gast_hurmzz_*

 • Gast

Geplaatst op 04 maart 2005 - 12:01

Hallo,
Ik heb een vraag over het aantal atoombindingen van Stikstof, ik kan het nergens op internet vinden en mijn leeraar heeft geen tijd voor me(als hij het me al uit zou kunnen leggen maja)

Ik vraag me dus af waarom Stikstof de ene keer 3 atoombindingen gebruikt (bijvoorbeel in alle amino carbon moleculen) en waarom gebruikt hij er bij andere moleculen(zoals bijvoorbeel N2O) weer 4?

Ik neem aan dat ze me dat hier wl uit kunnen leggen aangezien ik eigenlijk HLO had moeten maja, da komt nog wel...

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

DrQuico

  DrQuico


 • >1k berichten
 • 2953 berichten
 • VIP

Geplaatst op 04 maart 2005 - 12:49

Het aantal bindingen wat stikstof aangaat hangt af van de oxidatietoestand van stikstof. Bij de NOx verbindingen heeft stikstof een hogere oxidatietoestand en heeft hierdoor meer bindingen nodig om aan de edelgasconfiguratie te voldoen.

#3

*_gast_hurmzz_*

 • Gast

Geplaatst op 05 maart 2005 - 16:21

De oxidatietoestand, is dat gewoon het aantal elektronen wat een atoombinding aangaat(het oxidatiegetal toch?)
En een atoom kan tog niet zomaar aan de edelgasconfiguratie gaan voldoen, omdat de elektronenconfiguratie tog alleen verandert bij zuren en basen?(of veranderd de elektronenconfiguratie ook door atoombindingen/oxidatietoestand?) of ben ik nu zo'n leek :$ (eigenlijk wel :D )

#4

Doom_Knight

  Doom_Knight


 • >100 berichten
 • 232 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 maart 2005 - 18:39

Het oxidatiegetal is een waarde die aangeeft hoeveel elektronen een atoom in binding afstaat (positief OG) of ontvangt (negatief OG)

Om de octetsructuur te bereiken zullen atomen bindingen aangaan.

Het aantal bindingen dat een stikstof aangaat met een ander atoom is afhankelijk van de electronenstructuur van de bindingspartner. Hoe meer ongepaarde elektronen deze laatste heeft, hoe meer bindingen er kunnen gevormd worden tussen de beide atomen (let wel op: het maximaal aantal bindingen tussen 2 atomen = 3) Daarom vormt N met O 2 bindingen en met C 3 bindingen

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures