processen bederf bier

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 4

processen bederf bier

welke processen veroorzaken bier bederf?

en welke methode moet je gebruiken om bier bederf te meten?

alvast bedankt :D

Berichten: 98

Re: processen bederf bier

Het belangrijkste fenomeen dat bierbederf veroorzaakt is licht. Hierdoor ontstaan er radicalen die als ik me niet vergis sulfides vrijstellen die nogal onaangenaam smaken. Daarom wordt bier vooral in bruine of groene glazen flessen bewaard.

Berichten: 2.746

Re: processen bederf bier

en sulfides ruiken naar rotte eieren

Berichten: 12

Re: processen bederf bier

en sulfides ruiken naar rotte eieren
zoals H2S :D neusje dicht :D

Gebruikersavatar
Beheer
Berichten: 5.912

Re: processen bederf bier

Dat sulfides stinken (2x) heeft hij lekker wat aan :D

Volgens dit pdfje:

De voornaamste bedervers in de bier-industrie zijn melkzuur bacteriën

van de Lactobacillus en de Pediococcus familie. Deze bederven het bier door vertroebeling, verhoging van de viscositeit, verlaging van de zuurgraad en soms zelfs het veroorzaken van een schrale, boterige geur van diacetyl. De aërobe Gramnegatieve azijnzuur bacteriën zoals Acetobacter en Gluconobacter waren voorheen ook beruchte bier-bedervers, maar dankzij het door verbeterde brouw-technologien verlaagde zuurstofgehalte in het bier zijn deze in de laatste decennia grotendeels vervangen door de strikt anaërobe Gram-negatieve soorten Pectinatus en Megasphaera. Deze soorten veroorzaken echter een ernstiger vorm van bierbederf dan de melkzuur bacteriën omdat ze de afstotelijke "rotte eieren lucht"van waterstofsulfide (H2S) produceren. Gisten worden voornamelijk gedetecteerd in de leidingen van biertaps in café"s maar zelden in verpakt bier, en daarom vormen ze een minder groot probleem dan de bacteriën.

Detectie en identificatie van bier bedervende micro-organismen is van groot belang voor de kwaliteitswaarborging van brouwerijen en de conventionele kweek methode is hiervoor nog altijd populair.

Als je een beetje zoekt met Google dan kan je ook hierover heel veel vinden!

biochemiefreak: Gebruik sub- en superscript aub! Bekijk de helpfunctie hoe sub- en superscript te gebruiken. :D

Reageer