Springen naar inhoud

geur


 • Log in om te kunnen reageren

#1

T-reg

  T-reg


 • >100 berichten
 • 174 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 april 2004 - 18:32

Wat is geur eigenlijk? Zijn dat moleculen die ronddrijven in de lucht?
Bv. de geur van een taart, hoe komt het dat moleculen van de taart spontaan loskomen (de taart is een vaste stof)?

En trouwens, kan je dan, theoretisch gezien, iets ruiken wanneer de taart en jijzelf zich in een vacuüm ruimte bevinden?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2


 • Gast

Geplaatst op 01 april 2004 - 20:25

Geur is het waarnemen van gasvormige stoffen (moleculen dus) uit de lucht. Deze moleculen kunnen ook afkomstig zijn van vaste stoffen. Want alle vaste stoffen verdampen in meer of mindere mate, ookal zou je dat niet denken. Metalen verdampen bijvoorbeeld zo goed als niet (bij normale temperaturen althans), terwijl veel andere stoffen in zulke mate verdampen dat er voldoende moleculen vanaf komen om ze te kunnen ruiken. Sommige substanties zijn een mengsel van veel verschillende stoffen en niet alle stoffen daarin zullen even sterk verdampen. Een taart is hier een voorbeeld van.
Een vacuum is per definitie iets waar geen moleculen meer zijn, dus je kunt er ook niks ruiken. Echter, als je bijvoorbeeld een taart in vacuum zou plaatsen zal het vanwege de optredende verdamping al snel niet helemaal meer een vacuum zijn.

#3

Runen

  Runen


 • >25 berichten
 • 38 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 05 april 2004 - 19:35

Je ruikt toch meestal feromonen, zijn dat dan ook gewoon moleculen?

#4


 • Gast

Geplaatst op 05 april 2004 - 21:54

Feromonen zijn bijzondere 'geur'stoffen (inderdaad ook moleculen) die gebruikt worden door zowel dieren als planten. Ze hebben een functie in de communicatie tussen organismen. Bij dieren dienen ze vaak om partners aan te trekken, dus voor de voortplanting.
Ook mensen schijnen op bepaalde feromonen te kunnen reageren, maar we ruiken ze niet. Ze worden waargenomen door een speciaal orgaantje in de neus.

#5

Dino

  Dino


 • >250 berichten
 • 740 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 april 2004 - 13:05

Ruiken is de detectie van bepaalde moleculen in de lucht. Als deze passen op receptoren in de neus dan wordt er een zenuw gevuurt en interpreteren de hersenen de info.

Heel plastisch uit gedrukt geur zijn puzzelstukje die rond vliegen en als ze dan passen in het stukje in de neus een reactie uit lokken.

Om nu verder te gaan waarom ruikt iets goed en het andere slecht? Eerlijk heb ik er geen antwoord op maar ik neem aan dat alle zwavel verbindingen slecht ruiken omdat die met verrotting te maken hebben en wij zo geprogrameerd zijn dat we dit als slecht waarnemen zodat we niet iets rot zouden op eten...
enz enz

xd
"My foot is fine, the chair died, but I don't think it suffered."

#6

Morgje

  Morgje


 • >25 berichten
 • 73 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 april 2004 - 01:52

Om nu verder te gaan waarom ruikt iets goed en het andere slecht? Eerlijk heb ik er geen antwoord op maar ik neem aan dat alle zwavel verbindingen slecht ruiken omdat die met verrotting te maken hebben en wij zo geprogrameerd zijn dat we dit als slecht waarnemen zodat we niet iets rot zouden op eten...
enz enz

xd


Dat is volgens mij inderdaad de hoofdreden. Onlangs was er een TVprogramma over geur. Daar wilden ze een geur aanmaken die alle mensen zo vreselijk slecht vonden dat ze deze zouden kunnen gebruiken als techniek om een opgehitste massa ofzo uiteen te drijven (moderne versie van een waterkanon zeg maar). Vooraleerst lieten ze gewoon mensen op straat aan verschillende dingen ruiken en eigenlijk was het merkwaardig om te zien hoe eenzelfde geur sommigen deed kolkhalzen terwijl andere personen er redelijk cool onder bleven. Uiteindelijk hebben ze een geurmengsel gemaakt waar alle proefpersonen echt slecht van werden (ze konden het masker niet op hun gezicht houden en geen van de proefpersonen wou een 2de test ondergaan) en het hoofdbestandeel zouden inderdaad zwavelverbindingen zijn. Of ze het nu echt praktisch willen inzetten, weet ik echter niet...
It's been said that everything in the universe is fundamentally composed of energy.Since energy cannot be created or destroyed,some speculate that living beings never truly die.Their life energy is simply returned to the universe in its simplest form.

#7

Wouter_Masselink

  Wouter_Masselink


 • >5k berichten
 • 8398 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 april 2004 - 10:38

Je ruikt toch meestal feromonen, zijn dat dan ook gewoon moleculen?


feromonen kun je niet bewust waarnemen. geur zoals een roos kan je wel bewust waarnemen.
"Meep meep meep." Beaker

#8

Tuv0k

  Tuv0k


 • >25 berichten
 • 94 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 april 2004 - 08:27

Reuk, het waarnemen van geuren. Geurend materiaal geeft moleculen af, die door de lucht het reukorgaan bereiken. Om sterk te kunnen geuren moet een stof gemakkelijk in gasachtige toestand overgaan en enigszins oplosbaar zijn in water. De niet-vluchtige stoffen, zoals zware metalen, zijn betrekkelijk reukloos.

Er zijn vele verschillende geuren, die echter moeilijk zijn in te delen: er bestaat geen verband tussen de chemische samenstelling en de geur van een stof, mogelijk wel tussen de vorm van het molecule en de geur (zie ook reukstof).

Het effect dat een bepaalde geur op een individu heeft, verschilt per soort. Het blijkt dat bijv. speurhonden bij het identificeren van verdachte personen niet alle geurinformatie gebruiken. Ondanks het feit dat het verschil tussen mannen en vrouwen aan de geur waar te nemen is, maken speurhonden daar bij de identificatie van personen geen gebruik van. Ook het al dan niet roken van personen is voor de speurhond niet van belang. Bij de mens daarentegen zijn de geuren die samenhangen met de geslachtsverschillen tussen mannen en vrouwen, en die welke met roken samengaan daarentegen van groot belang.

Veel reukindrukken beïnvloeden de stemming, vormen de schakel met situaties en gebeurtenissen uit het verleden en geven een idee van de omgeving. Ook waarschuwt de reuk voor dreigende gevaren (gas, vuur) en spelen geuren een rol bij de keuze van het voedsel en bij het seksuele gedrag.


Tijdens de normale ademhaling bereikt de inademingslucht de bovenste neusgang, waar het reukepitheel zich bevindt. De daar aangekomen lucht is door het bloed en vochtrijke neusslijmvlies voorverwarmd, vochtig gemaakt en van veel stofdeeltjes gezuiverd. Als men beter wil ruiken, gaat men snuffelen, waardoor de dan snel in- en uitgeademde lucht de bovenste neusgang beter kan bereiken. Door het snel op elkaar volgen van reukprikkels wordt de geurgewaarwording versterkt. Het reukzintuig kan ook worden gestimuleerd via de tongbewegingen, waarbij de lucht uit de mond via de achterzijde (neuskeelholte) omhoog wordt gestuwd naar het reukepitheel. De `smaak’ van het voedsel berust voor een belangrijk deel op geurgewaarwordingen die op deze wijze tot stand komen; bij verlies van de reuk is de smaak sterk verminderd. Het aantal door de mens waar te nemen geuren wordt geschat op 200.000.

Het is een bekend feit dat een in het begin als sterk waargenomen geur na verloop van tijd niet meer wordt geroken. Het reukcentrum past zich snel aan: bij iets langere inwerking van een geur wordt deze niet meer waargenomen.
Het is allemaal zo prachtig...

#9


 • Gast

Geplaatst op 06 mei 2004 - 19:37

Weet er ook iemand hoeveel partikels van een bepaalde stof er nodig zijn voordat we ze kunnen ruiken? moet er een bepaalde concentratie aanwezig zijn, of is de aanwezigheid van 1 of enkele moleculen voldoende?

#10

Knownothing

  Knownothing


 • >250 berichten
 • 742 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 mei 2004 - 23:14

Hangt af van welke stof zeker? Bijvoorbeeld zuurstof en stkstof zijn het hoofdbestanddeel van de lucht en we ruiken ze nog altijd niet.

En je wordt er ook aan gewend, als je pas in een café binnenkomt slaat er onmiddellijk een sterke tabaksgeur in je neus, maar als je er een tijdje zit ruik je hem niet meer. Als je dan buitengaat en later weer binnenkomt ruik je hem weer wel.

#11

noortje

  noortje


 • >1k berichten
 • 1210 berichten
 • VIP

Geplaatst op 06 mei 2004 - 23:50

er is inderdaad aan gewenning. dit heeft dan niets te maken met hoe de neus in elkaar steekt, maar alles met de hersenen. hersenen hebben vooral interesse in veranderingen. bv kom je in een cafe met een rookgeur, dan is dat voor je hersenen een verandering, dus krijgen zij nieuwe, interessante stimuli en verwerken die ook. resultaat is dat je die geur ruikt. ben je er een tijdje, dan vinden de hersenen die stimilu niet meer interessant en verwerken ze niet: zo is bv na 4 minuten de intensiteit van een geur met de helft gedaald.
If you don't think you can reach the stars, that's fine cause it just leaves more for me to grab.

#12

multiploma

  multiploma


 • 0 - 25 berichten
 • 7 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 09 mei 2004 - 11:16

enkel het oog heeft geen last van gewenning en dat heeft ook een adaptieve functie natuurlijk. door constante trilling van het oog krijgen de hersenen permanent een 'ander' beeld doorgestuurd.

#13


 • Gast

Geplaatst op 14 oktober 2004 - 13:21

Weet iemand een paar goede sites over geur? Ik heb hier namelijk mijn profielwerkstuk over. xx

#14

tsjok45

  tsjok45


 • >25 berichten
 • 86 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 oktober 2004 - 18:48

Bas schreef
Geplaatst: Ma Apr 05, 2004 10:54 pm

Feromonen zijn bijzondere 'geur'stoffen (inderdaad ook moleculen) die gebruikt worden door zowel dieren als planten. Ze hebben een functie in de communicatie tussen organismen. Bij dieren dienen ze vaak om partners aan te trekken, dus voor de voortplanting.
Ook mensen schijnen op bepaalde feromonen te kunnen reageren, maar we ruiken ze niet. Ze worden waargenomen door een speciaal orgaantje in de neus.(Ja , en hier een kleine aanvulling voor geinteresseerden ( ook interessant voor iemand die het over geur en smaak wil hebben )) :

Dat speciaal orgaantje noemt men het orgaan van jacobson of
( bij mensen ) het vomeronasaall -orgaan (VNO) of - systeem
dat bij mensen nog rudimentair ( maar nog wel (of minstens toch verondersteld !!! ) gedeeltelijk functioneel ) aanwezig is ...

Een site die daar volledig aan gewijd is --->
http://athena.neuro....xtendedText.htm

#15

Mrtn

  Mrtn


 • >1k berichten
 • 4220 berichten
 • VIP

Geplaatst op 16 oktober 2004 - 14:21

Dat speciaal orgaantje  noemt  men  het orgaan van jacobson  

Slangen (andere reptielen?) hebben toch als enige soort dat orgaan?
..wellicht is het bij meer soorten te vinden, maar dan zoals gezegd rudimentair

edit: typo
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures