Springen naar inhoud

plantaardige synthetische olie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Xentron

  Xentron


 • 0 - 25 berichten
 • 23 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 09 oktober 2005 - 10:47

Wat is het verschil tussen plantaardige en synthetische olie en wat is het verschil tusse vloeibare olie en vet voor een frietenpan kijkend naar de kwalitijt?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

  Fuzzwood


 • >5k berichten
 • 11160 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 09 oktober 2005 - 11:33

Nou in dierlijk (bijna altijd vast) vet zijn alle koolstofketens verzadigd, zodat ze mooi naast elkaar kunnen liggen, de atomen rond een koolstofatoom kunnen namelijk vrij draaien, en een raar soort kristal vormen.

In plantaardig (vloeibaar) vet zijn sommige delen van de ketens niet verzadigd (dubbele bindingen, dat is echt het verschil). Dit zorgt dat ze in een plat vlak komen te liggen, deze atomen kunnen dus niet vrij draaien omdat de dubbele binding dit verhindert. Dat past dus nooit mooi in elkaar => ze kunnen dus geen vast vet vormen en blijven vloeibaar.

Zo, weer een mooi stukje Nederlands. 8-[

Veranderd door FsWd, 09 oktober 2005 - 11:33


#3

rwwh

  rwwh


 • >5k berichten
 • 6850 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 09 oktober 2005 - 12:00

Je maakt het onderscheid tussen plantaardig en dierlijk, niet tussen plantaardig en synthetisch.

Nu heb ik nog niet eerder gehoord van synthetische olie voor in de keuken, alleen als motorsmering. En dat zijn heel andere oliŽn! Motorolie is een mengsel van koolwaterstoffen, en plantaardige/dierlijke vetten zijn esters van glycerol en vetzuren. Bij synthetische motorolie wordt het mengel gemaakt door mengen van (zuivere) chemicaliŽn; traditionele motorolie is een vrij eenvoudig geproduceerd "natuurlijk" mengsel met wat toevoegingen.

Inderdaad bevatten vetzuren in plantaardige oliŽn veel meer onverzadigde bindingen dan dierlijke vetten. Maar het structurele effect komt niet zozeer doordat er bij een dubbele binding geen draaiing mogelijk is (er zijn immers nog voldoende enkele bindingen over om omheen te draaien), maar doordat bij een dubbele binding een plotselinge "knik" in de structuur zit en de staart niet rechtuit kan wijzen. Door deze knik is het moeilijk een goede structuur te maken van een vaste stof, en daardoor zijn plantaardige vetten bij lage temperatuur nog vloeibaar.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures