Springen naar inhoud

polaire glasplaat


 • Dit onderwerp is gesloten Dit onderwerp is gesloten

#1

placebo

  placebo


 • >250 berichten
 • 660 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 25 oktober 2005 - 12:39

dit hebben we gevonden:

om aspirine te maken:

breng in een reactiekolf van 250 ml 10g gedroogd salicylzuur en 15 g vers gedestilleeerd azijnzuuranhydride. Voeg voorzichtig 5 druppels gecncentreerd zwavelzuur toe. Zorg dat de inhoud goed gemengd wordt (met behulp van een magnetische roervlo). Warm het mengsel op en hou de temperatuur gedurende 15 minuten op 50 60 C. Roer ondertussen (nog steeds met de roervlo) Laat afkoelen en roer nu en dan. Voeg 150 ml water toe en filtreer de gevormde kristallen af.
Het ruwe acetylsalicylzuur wordt gezuiverd door de kristallen op te lossen in 30 ml warme ethanol en door uitgieten van deze oplossing in ongeveer 75 ml warm water. Wanneer er zich kristallen vormen warmt men het mengsel terug op tot alles weer is opgelost. Laat de bekomen heldere oplossing nu traag afkoelen. Mooie naaldvormige kristallen scheiden zich nu af. Filtreer en droog.
Om te controleren of je zuiver product hebt, kan je dus doen met een dunnelaagchromatografie, of je kan een smeltpuntsbepaling doen. Het smeltpunt zou dan tussen 140 en 142C liggen.

Je moet wel voorzichtig zijn met het toevoegen van het water. de overmaat azijnzuuranhydride wordt exotherm ontbonden en er kunnen zure dampen opstijgen.

(ken jullie onderand wel denk ik)

hoe kunnen we dit doen met dunnelaagchromatografie ? en wat voor stoffen moeten we hiervoor gebruiken ? onze leraar had het over silicaten of zoiets dergelijks voor een pasta die op een glasplaat moest. en kunnen jullie ons ook vertellen hoe we de opstelling moeten maken ?

wij zitten op dit moment in Havo5 en het is voor een profielwerkstuk dus maak het aub niet te ingewikkeld. het moet wel op een middelbare school uit te voeren zijn. volgens onze leraar is het mogelijk

edit:

ik ben nog wat dingen gaan vragen aan de toa (die laat wat meer los ) zij had het erover dat we voor deze opstelling een polaire glasplaat moeten gebruiken. kan iemand mij vertellen hoe ik zo'n polaire glashplaat maak ?

Veranderd door Placebo, 25 oktober 2005 - 12:42


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Beryllium

  Beryllium


 • >5k berichten
 • 6314 berichten
 • Minicursusauteur

Geplaatst op 25 oktober 2005 - 15:09

Laten we het even bij n topic houden.

Hier verder.

Topic gesloten

Voor vragen of opmerkingen kan je me mailen.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures